NRK Meny
Normal

Ble et band i friminuttene

Det vokser mye spennende ut av kunstlinjene på sørlandske videregående skoler. «Tempest» er heavy-bandet som ble skapt av heftige øvelser i friminuttene.

Tempest

F.v. André Tønnessen (bass), Tom Anders Klungland (gitar) og Juliane Senland (vokal) her i et friminutt på Vågsbygd videregående skole. De tre er snart ferdige med musikklinja i 3. klasse.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Møt musikklinje-elevene fra Flekkefjord og Kvinesdal på SørlandsScenen onsdag.

Fire ungdommer møttes i 2010 da de begynte på musikklinja på videregående i Lyngdal. Mens de andre elevene slappet av mellom skoletimene, stormet de fire i nesten hvert friminutt til skolens bandrom. Det ble det mye bra musikk av.

Ren kvinnelig vokalstemme

– Vi ble et band fordi det var så gøy å spille, forklarer vokalist Juliane Senland. Hennes stemme betyr mye for gruppas særpreg. Selv om ”Tempest” i hovedsak spiller heavy metal med et 80-talls retropreg, har de langt fra den rå strupesangen som mange metalband støtter seg på som hovedvokal.

– Jeg synes det er fint med en ren vokal på en så heavy sound, sier Juliane og får støtte av gitarist og låtskriver Tom Anders Klungland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tempest

- Vi ble et band fordi det var så gøy å spille, forklarer vokalist Juliane Senland.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Klungland lager tekster og melodier, men låtene blir formet ferdig på øvelse med vokalist Juliane, trommeslager Daniel Hinderaker og bassist Andre Tønnesen. I vinter utga de sin første plate. Den hadde de spart til å få laget i tre år.

La til side honorarer

– Vi visste at vi ville i studio, og la til side det vi tjente på spillejobber, forklarer Juliane. Tom Anders Klungland legger til at spillejobber har det blitt veldig mange av de siste årene.

De har blant annet spilt på Kjellerrock, Ungdommens Kulturmønstring, Rock i Brokke, Fjellparkfestivalen og Laksefestivalen i Flekkefjord – i tillegg til en rekke andre oppdrag. For å få nok til å gå i studio har de i tillegg hentet inn noe ekstra støtte fra fond.

Usikker fremtid

Avslutningsåret på musikklinja på videregående har de tatt i Vågsbygd i Kristiansand. Nå er skoletida slutt og bandmedlemmene vet at de i utgangspunktet skal hver sin vei. Så hva skjer da med det kraftfylte bandet som de talende har gitt navnet ”Tempest”, som betyr storm.

Løyer vinden og engasjementet nå?

– Vi tror ikke det. Vi skal i hver vår retning men er så gode venner, og kommer jo fra samme plass, så vi regner med at vi kommer sammen og spiller igjen, sier vokalist Juliane.

Du hører altså mer fra henne og fra bandet på SørlandsScenen på NRK P1 onsdag ettermiddag i halv fem tida.

Og torsdag skal musikkanmelder Øyvind Nyvoll plasserer plata til de unge musikerne i Tempest på anmelderskalaen fra en til ti.

Hør SørlandsScenen når det passer deg: radio.nrk.no.