NRK Meny
Normal

Blåser i fyrverkeriavtale

Folk fyker over kommunegrensene for å handle fyrverkeri, skal en tro politikere som likevel tillater salg i hele romjula.

Illustrasjonsfoto
Foto: Anne Lognvik / NRK

Også politikerne i Gjerstad varsler at de vil åpne opp for mer fyrverkerisalg.  

I november vedtok kommunestyret å innskrenke salget for å minske skadene av fyrverkeri, slik politiet og flere andre kommuner ønsket.

Men etter at Arendal, Tvedestrand og Risør ombestemte seg og likevel tillater salg i hele romjula, må Gjerstad gjøre det samme, sier ordfører Odvar Voie Eikeland.

 Frykter handelslekkasje

- Når store kommuner som Arendal ikke går inn for å begrense antall salgsdager, så blir det feil at de kommunene som sliter med handelslekkasje, skal gjøre det, sier Eikeland til NRK.

Arendal valgte å tillate salg av fyrverkeri i flere dager før nyttårsaften. Dermed var Arendal også den første agderkommunen som brøt enigheten om å begrense salg. I forrige uke fikk de følge av Tvedestrand. Begrunnelsen til  politikerne i Tvedestrand var den samme;  frykt for handelslekkasje til Arendal. Også Risør tillater salg av fyrverkeri.

Ville begrense skadene

Det var politimesteren i Agder som tok et initiativ til å begrense salget av fyrverkeri. Han hadde trolig ikke tatt høyde for iveren etter å få fyrverkeri er så stor at folk reiser langt avgårde for å få det i hus eller i lufta en dag eller to tidligere.

Politimester Bjørn Hareide oppfordret kommunene til å begrense salget til å gjelde i to dager før nyttårsaften. Grunnen er at flere mennesker har blitt skadd etter uvettig bruk av fyrverkeri.

- Vi har erfaringer fra flere år, og de viser at vi har et stort skade- og uhyggeomfang i forkant av feiringene. Det ønsket jeg å begrense, sier Hareide.