Har feira 70-årsdagen med kake

Han har solgt over fire millioner plater, og er blant annet utnevnt til ridder av første klasse for å fremme forbindelser mellom Norge og USA. I dag fyller countrylegenden 70 år.

Bjøro Håland

I dag fyller denne countrylegenden 70 år. Dagen blir feira med kake i USA.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Det er jo bare formiddagen her i USA, men jeg har foreløpig hatt en veldig fin dag, sier Bjøro Håland på telefon fra USA.

Der avsluttet han i går kveld sin siste konsert under USAs største festival for skandinaver, «Norsk Høstfest» i Minot, North Dakota.

–Jeg fikk kake på scenen under siste konserten i går, så det var jo litt stas.

Nå skal bursdagsbarnet spise en bedre middag med arrangørene av festivalen.

– Det blir kanskje kake her også, sier Håland.

Høyt merittert

Rolf Løvland og Bjøro Håland i 1987

Bjøro Håland får Spellemannspris i 1987. Overrakt av Rolf Løvland.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Den ydmyke sørlendingen med de karakteristiske øyebrynene og Stetson-hatten har oppnådd mer enn mange kan drømme om.

Bjøro Håland har vært artist i over 40 år og har produsert 22 soloalbum og har solgt mer enn 4 millioner plater. Platesalget har ført til over 40 sølv-, gull- og platinatrofeer.

Kronen på verket kom kanskje i fjor da Bjøro Håland ble utnevnt til ridder av første klasse av Den kongelige Norske Fortjenstorden.

Benny Borg har skrevet en av Hålands mest populære sanger «I love norwegian country». Etter den gjeve utnevnelsen sa svensken at det er jo strålende når en gentleman blir ridder.

Sitt andre hjem

I morgen reiser sørlendingen fra Minot der han er blitt æresborger.

Dette er den amerikanske byen der alle kjenner 70-åringen, og hvor han selv har spilt utallige konserter på den kjente høstfesten. I år spilte han for 28. gang.

Les mer: De kan ikke få nok av ham

Dersom han skal trekke frem noe han er ekstra stolt av i hans lange artistkarriere, så er det konsertene han spilte på Wembley Stadion i 1980 for 12000 mennesker. Han trekker også frem da han sto på scenen i «Grand Ole Opry» i USA.

– Der fikk jeg lov til å gi et ekstranummer for de 5000 i salen. Det skjer nesten aldri, så det var stort, sier countrylegenden.

Stemmen holder

– Hvordan føles det å bli 70?

– Nei, det er akkurat som alle de andre dagene. Men det er klart at det ikke er det samme som å være 30. Men jeg har hatt noen fantastiske dager i det siste, så det føles godt.

Han sier det beste er at stemmen holder fortsatt bra.

– Jeg føler jeg kan synge alle sangene, og bandet synes det går veldig bra. Folk virker som de elsker det jeg holder på med, så da er det jo bare en lek å bli 70 år, sier han og ler.

Mange gratulasjoner

Silya og Bjøro Håland

Silya Nymoen la ut dette bildet på Instagram da han var mentor for Stjernekamp-deltakerne i høst.

Foto: Instagram / Skjermdump

Det er mange som i dag har ønsket å gratulere den folkekjære countrylegenden.

På dagens Start-kamp på Sør Arena i Kristiansand fikk han gratulasjoner før kampen, og det ble spilt en av sangene hans.

I tillegg ble han hyllet under NRKs «Stjernekamp» for noen uker siden. Da sang alle artistene for 70-åringen, og han fikk kake under det direktesendte showet.

En av deltakerne, Silya Nymoen, skrev på Instagram at hun nesten ble forelska i Bjøro Håland da han var mentor for alle deltakerne under countrykvelden.

Håland sier han blir helt overvelda av alle gratulasjonene, og legger til at han prøver å feire livet litt hver dag.

– Hver dag jeg står opp og setter i gang, så bør jeg være så ydmyk og takknemlig at jeg for lov til det. Sånn bør det jo være, sier bursdagsbarnet til slutt.