Bjørnebye-seier i PFU

Agderposten brøt  god presseskikk da sjikanerende debattinnlegg om Stig Inge Bjørnebye ble publisert.

Stig Inge Bjørnebye

Stig Inge Bjørnebye fikk medhold i sin klage på Agderposten.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Stein Gauslaa

Redaktør Stein Gauslaa har beklaget sjikanerende avisartikkel.

Foto: Nilsen, Anne Torhild / NRK

Stig Inge Bjørnebye får medhold i Pressens faglige utvalg (PFU) i saken mot Agderposten.  Saken dreide seg om sexsjikane i flere debattinnlegg.

Bjørnebye hadde klaget avisen inn for PFU etter at avisen  på redaksjonell nettplass, hadde gjengitt sjikanerende debattinnlegg som lå ute på Fædrelandsvennens nettsider.

Denne saken lå også en kort periode ute på Agderposten.no .

PFUs sektretariat innstilte på at Agderposten felles for brudd på Vær varsom-plakaten, og ingen i utvalget tok til orde mot det.

Redaktør Stein Gauslaa i Agderposten har tidligere lagt seg flat og beklaget saken overfor den tidligere Start-treneren.

Omtalte rykteflom

Agderpostens nettutgave 4. september i fjor publiserte en redaksjonell omtale av rykteflommen under tittelen «Sex-rykteflom på nett». I artikkelen ble flere av ryktene gjengitt.

Bjørnebye skrev i sin klage til  PFU at han opplevde dette som «klare presseetiske overtramp og særdeles nedlatende i forhold til mine verdier som menneske og medmenneske.»

Bjørnebye reagererte generelt på sjikanerende rykter om ham på nettsidene til både Fædrelandsvennen og Agderposten, men rakk aldri å lese og dokumentere innleggene på fvn.no.

Redaktøransvar

Bjørnebye har bedt  PFU om å komme med en uttalelse om redaktøransvar i nettdebatter. John Olav Egeland, medlem av Pressens faglige utvalg, mener publisering av debatter på internett reiser et grunnleggende vanskelig spørsmål.

- Det handler om at det er en konflikt mellom redaktøransvaret og en ny medieøkonomi og ny medieteknologi. Teknologien gir mulighet for automatisering av innhold uten tradisjonell reaktørkontroll og at det hele tiden er et kostnadspress for å publisere innhold, sier Egeland.

  LES: Bjørnebye-hets i PFU