NRK Meny
Normal

Selger deler av Norges største private samling fra krigen

Deler av Norges største private samling av gjenstander fra krigen blir trolig solgt til Kristiansand kommune for vel en million kroner. – Fantastisk at dette blir tilgjengelig for offentligheten, sier konservator Endre Wrånes ved Vest-Agder-museet.

NRKs Kjell Fuglehaug (til v) og Bjørn Furuborg med kanon

Kjell Fuglehaug (NRK) og Bjørn Furuborg med en av kanonene i samlingen under et TV-intervju 2002.

Foto: Terje Dahle / NRK

Hjelm med hakekors og tysk ørn

Tysk hjelm med hakekors og ørn.

Foto: Terje Dahle / NRK
Fra Bjørn Furuborgs samling

Uniformen til venstre ble båret av politimester Chr. Rynning-Tønnesen 9. april 1940.

Foto: Endre Wrånes / Vest-Agder-museet
Dokument med Adolf Hitlers underskrift

Dokument signert Adolf Hitler.

Foto: Terje Dahle / NRK

Bjørn Furuborg er glad for at Kristiansand kommune kjøper deler av samlingen.

– Jeg kunne fått mye mer penger dersom jeg hadde solgt gjenstandene på det private markedet. Men jeg ønsker at mest mulig blir her lokalt, sier Furuborg.

Konservator Endre Wrånes har anbefaler at Kristiansand kommune blant annet kjøper 78 komplette uniformer fra perioden 1890–1990 og to originale fangejakker fra Grini- og Tysklandsfanger under andre verdenskrig.

Videre anbefaler Wrånes å kjøpe en samling flagg, skipssekker og en værvarslingstavle med krigshistorie, et tysk strategisk krigsspill for "Festung Kristiansand" i 1944 og en betydelig samling av dokumenter og fotografier fra andre verdenskrig og etterkrigstiden.

Planen er at Stiftelsen Arkivet, museumsskipet Hestmanden og Kanonmuseet på Møvig skal få benytte deler av samlingen.

Unik samling

Wrånes mener at urmaker Bjørn Furuborg (f. 1944) har Norges største private samling.

– Han har samlet hele livet. Mest kjent er de militærhistoriske gjenstandene som har vært benyttet i mange filmer. Men han har også samlet gjenstander fra handel og næringsliv, sjøfart, politi, elektriske artikler, innredning og store mengder fotografier og dokumenter.

Wrånes gleder seg til å stille gjenstandene ut.

Odd Liens uniform i tysk fangenskap

Tidligere stortingsrepresentant Odd Lien (Ap) bar denne uniformen da han var i tysk fangenskap under krigeren.

Foto: Terje Dahle / NRK
Bjørn Furuborg

Bjørn Furuborg i uniformssamlingen.

Foto: Terje Dahle / NRK

– Her kan vi vise hvilke uniformer navngitte folk fra Agder-fylkene har gått med. Vi kan fortelle mange nye historier. Det blir et unikt utgangspunkt når vi skal lage utstillinger. Det er veldig viktig å sikre dette i offentlig eie, sier Wrånes.

Ettertraktet blant samlere internasjonalt

Mange gjenstander har internasjonal interesse, for eksempel tysk feltutstyr og optikk som var i bruk i okkupasjonsmaktens stående avdelinger eller i kystfortene langs Agderkysten. Utstyret er ettertraktet blant samlere internasjonalt og omsettes for stadig høyere priser.

Panservernkanoner i kaliber 4,5 cm var et utbredt våpen i forsvaret av ”Festung Kristiansand” mot slutten av andre verdenskrig. Dette er ikke en svært sjelden våpentype, men representativ for denne delen av byens og landsdelens historie.

Bjørn Furuborg er glad for at Kristiansand kommune kjøper deler av samlingen.

– Men mange gjenstandene skal til Flekkefjord og Arendal. Og Odderøyas venner i Kristiansand skal ta hånd om en annen del av samlingen, sier Bjørn Furuborg.