Biskopen refser Israel

- Gjengjeldelsene i Gaza er uten proporsjoner, mener biskop Olav Skjevesland.

Olav Skjevesland

Biskop i Agder og Telemark og preses i Den norske kirke, Olav Skjevesland, mener at Israel ikke kan ture fram som det vil, i ly av det å være Guds folk. Han mener Israel nå går over streken.

Foto: KirkeInfo

Biskop Olav Skjevesland kritiserer Israel for å gå alt for hardt til verks i Gaza.

Selv om Israel lenge har vært utsatt for ukontrollerte Hamas-raketter, mener biskopen at Israels gjengjeldelser overfor Hamas er voldsomme.

- Israel slår tilbake på en måte som synes å være uten proporsjoner i forhold til den påførte skade. Det er en allmektighet over angrepene og det er vondt å se på. Her bæres døde og sårede barn ut av ambulanser, og sivilister i hundrevis lider. Det er forferdelig, sier Skjevesland.

- Venner må være ærlige

Biskopen i Agder og Telemark er samtidig klar på at Israel har en spesiell plass i kristendommen, som Guds utvalgte folk. Men det betyr ikke at kristenfolket skal la være å kritisere Israel, mener Skjevesland.

LES: 12 BARN DREPT I GAZA I DAG

LES: HUMANITÆR HJELP INN I GAZA

Ein såra gut blir boren bort av ein i redningstenesta.

En såret gutt bæres bort av redningsmannskaper.

Foto: KHALIL HAMRA / AP

- Man må holde to tanker i hodet samtidig og si at Israel har en plass i Guds historie, men at Israel også i dag er en moderne makt med sterkt krigspotensial, som må tåle å høre av sine venner at dette går for vidt.

- Det er vel sånn at når man er venn, så kan man også snakke direkte og gi klare råd, og det er det noen av oss gjør. Vi er mange Israel-venner i Norge og nå synes vi dette går for vidt, fordi dette blir så lidelsesfullt for så mange mennesker.

LES: UTENLANDSK PRESSE NEKTES ADGANG

LES: SULTESTREIKER FOR MAT OG MEDISINER TIL GAZA

- Kan ikke forsvares for enhver pris

Det finnes strømninger blant kristne som vil forsvare Israel i tykt og tynt. En slik tanke avviser Skjevesland.

- At Israel er Guds folk immuniserer jo ikke den moderne stat Israel fra kritikk, når den gjør handlinger som åpenbart er ute av proporsjoner. Man kan ikke - i ly av det å være Guds folk - kjøre fram uten å møte kritikk når man går over streken.

- Men mange forsvarer Israel uansett, ikke minst på Sørlandet.

- Dette er Israel-vennskap som jeg tror trenger å hjelpes til å sortere mellom Israel som Guds folk - som teologisk størrelse, - og Israel som moderne militærmakt, som går fram på en måte som synes å være helt ute av proposisjoner, sier Skjevesland.

Ber om nye ledere

Artilleriangrep på Gaza

Israelsk artilleriangrep i Gaza.

Foto: MOHAMMED ABED / AFP

Han er klar over at han erter på seg deler av kristenfolket ved å kritisere Israels invasjon i Gaza.

- Jeg får nok noen tekstmeldinger fra folk som synes dette er uklokt, men jeg mener dette er riktig. Jeg er Israels venn og blant venner kan man også snakke ut om det som er ugreit. Noen mener at Israel skal få ha carte blanc i kraft av å være Israel. Det er en holdning som jeg tror ikke holder.

- Hvordan ser du veien ut av det som nå skjer på Gaza?

- Det er det som ser så aldeles fortvilet mørkt ut. Er det en måte å få opp et lederskap på, som kan tenke annerledes, som er fri for denne makt- og militærlogikk, som bare har vist seg å føre ut i ny elendighet.? Vi får be om at det kommer en type lederskap, som har en annen logikk, sier Skjevesland.