Hopp til innhold

Biskop-kritikk av Gelius

Biskop i Agder og Telemark, Olav Skjevesland, tar et kraftig oppgjør med tidligere prest i Vålerenga kirke, Einar Gelius, og hans syn på påskens budskap.

Einar Gelius går av

Tidligere prest i Vålerenga kirke, Einar Gelius, synes kritikken fra biskop Olav Skjevesland oser av arroganse og selvrettferdighet.

Foto: NRK

I et leserinnlegg i Agderposten torsdag skriver biskop Olav Skjevesland at det er uærlig av Einar Gelius å utgi seg som prest i kirken i forbindelse med en kronikk i VG om at Jesus ikke døde for menneskenes synder.

Skjevesland mener Gelius bryter sitt presteløfte om å forkynne evangeliet i samsvar med kirkens lære.

– Det er fint at Gelius ønsker å orientere folk om påskens budskap, men dette er en helt annen utlegning av påskens budskap enn det kirken står for, sier Skjevesland til NRK.

– Hva er galt?

– Gelius gjør Jesu død poengløs. Jesus døde for våre synder, og det er det som Gelius protesterer på. Han synes at det ikke er noe å sone, det er ikke noe å gjøre opp, og det er ingenting vi har å svare for. Dermed blir hele påskens poeng borte, sier Skjevesland.

Og biskopen mener det blir ekstra galt når Gelius hevder dette som prest.

– Han kan godt hevde dette som privat person, men det blir helt galt når han hevder dette synspunktet som prest. Han forkynner dermed noe helt annet enn det kirken står for, sier Skjevesland.

– Oser av arroganse

Olav Skjevesland

Biskop Olav Skjevesland tar et oppgjør med Einar Gelius sitt syn på påskens budskap.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Kommentarene til Skjevesland synes jeg oser av arroganse og selvrettferdighet.

Det sier Einar Gelius til NRK.

– Men jeg er vant til det. Da jeg ga ut boken min "Sex i Bibelen" i 2010, så ble biskopene spurt om å kommentere boka. Og Skjeveslands eneste kommentar var at han ikke skulle lese den. Han sa at han ville forvalte sin tid mer bevisst enn som så. Så jeg er vant til arrogansen, og denne selvrettferdigheten synes jeg kler ham meget dårlig, sier Gelius.

– Biskop Olav Skjevesland mener at dersom det er slik du hevder i kronikken din, at Jesus ikke døde for menneskenes synder, så er poenget med påsken borte. Hva tenker du om det?

– For det første bør han lese kronikken ordentlig. Han må ikke bare ta ut en setning av den. Jeg prøver i den kronikken, med henvisning til en god del andre teologer og forskere, å si at her er det mange forskjellige meninger om forståelse av påskens budskap, sier Gelius.

Gelius sier at synet om at Jesus ble ofret, er et syn som henger igjen fra Det gamle testamente.

– Man skulle ofre for å blidgjøre guden, og Jesus tar selv et oppgjør med den tanken og sier at Guds rike er midt iblant dere, Guds rike er inne i dere. Gud er ikke en person som trenger noe offer for å bli blid. Gud er nådig og Gud er tilgivende, og det er et faktum, sier Gelius.

Vil ikke gi Gelius publisitet

Biskop Olav Skjevesland sier til NRK at han ikke ønsker å gi Gelius publisitet, men at han er nødt til å ta til motmæle mot Gelius i denne saken.

– Hans uttalelser om påsken er uærlig i den forstand at han står frem som prest og sier noe som kirken ikke står for. Og det er jo ganske drøyt at han etter 2000 år mener å ha sett lyset i denne saken her, sier Skjevesland.

– Er ikke kirken åpen for nye synspunkter og tolkninger?

– Jo vi er hele tiden opptatt av dette, men man må ikke tolke på tvers av det som er kirkens mening. Når man utlegger budskapet på tvers av det som kirken står for blir det galt, sier Skjevesland.

Glad for responsen

Gelius sier han synes det er fint at biskop Olav Skjevesland reagerer på hans kronikk, og han er ikke lei av kritikk.

– Nei, jeg synes det er viktig, jeg. Nå har jeg fått i gang en diskusjon om påskens budskap. Det som er dramatisk for kirken er at dersom oppslutningen om kirken fortsetter å gå nedover i samme tempo som nå, så er kirkegjengerne borte i løpet av 30 år, sier Gelius.

Han sier at kirken har et stort problem i å kommunisere med dagens mennesker.

– Vi må gå inn å se på budskapet. Hvordan kan vi formidle dette budskapet på en forståelig og god måte i vår tid. Det er utfordringen og jeg prøver med min kronikk å sette søkelys på hva som er påskens budskap, sier Gelius.

En taus kirke

Gelius sier til NRK at han synes at den kirkelige debatt og diskusjon blir mer og mer fraværende.

– Jeg har jo merket at etter at jeg sa opp jobben min på Vålerenga i 2010, så er det blitt enda tausere i kirken. Det er ingen prester som tør å si en alternativ tanke, for de så hvordan det gikk med meg. Så jeg opplever at situasjonen og kulturen i kirken er blitt enda mer innsnevret, og at det er blitt enda mer farlig å ytre seg i kirken, sier Gelius.

– Folk tør ikke å si det de mener?

– Nei rett og slett. Folk tør ikke å si det de mener. Jeg oppdaget selv i Oslo at prester ikke turte å spørre meg om å være gjestetaler i sine menigheter av frykt for selv å miste jobben. Det er blitt et sterkt konformitetspress i kirken som jeg synes er veldig trist, sier Gelius.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %