Hopp til innhold

Hun kalles Snapchat-bibliotekaren

Skolebibliotekar Anne Erfjord bruker Snapchat aktivt i kontakten med elevene. Det har gitt resultater.

Anne Erfjord

Skolebibliotekar Anne Erfjord kan tilby elevene tettpakkede hyller med bøker, men også mye mer.

Foto: Privat

Aldri før har så mange besøkt landets biblioteker. Samtidig har aldri så få lånt bøker.

I mange hundre år har det vært en museal stillhet på bibliotekene. Slik er det ikke lenger.

I biblioteket på Vennesla videregående skole er det til tider høylytt og trangt om plassen. Det betyr ikke at elevene står i kø for å låne bøker. Biblioteket er også blitt en møteplass og en varmestue for elevene.

Bibliotekar Anne Erfjord har gått inn på ungdommens premisser, og kommuniserer med elevene på sosiale medier.

Ved hjelp av Snapchat kan hun ta bilder, spille inn video, dele historier, legge til spesialeffekter og sende bilder eller videoer til en egen kontrollert liste over mottakere.

Snapper om mer enn bøker

Hun forteller at hun fikk ideen om å bruke Snapchat for noen år siden.

– Jeg trivdes veldig godt i jobben som skolebibliotekar og følte et nært forhold til elevene og at det var gjensidig. Det var grunnlaget for å begynne – og det ble veldig populært hos elevene.

Tipser du elevene om bøker de bør lese?

– De fleste snappene er nok mest for moro. Det kan være om nye spill, arrangementer og aktiviteter vi skal ha og av og til saker hvor jeg selv dummer meg ut. Bøkene er selvfølgelig også viktig, sier Erfjord.

Anne Erfjord

Til tider er det trangt om plassen i biblioteket på Vennesla videregående skole.

Foto: Privat

– Barn og unge låner mer

Mange husker nok biblioteket fra tiden før internett og mobiltelefon. Den gang det var en litt streng bibliotekar som hysjet og sørget for bøker, ro og orden.

I dag kan all verdens kunnskap få plass i lomma, men utviklingsdirektør i Nasjonalbiblioteket, Svein Arne Tinnestad, er ikke bekymret for bibliotekets framtid.

– Det har vært en liten nedgang i det samlede utlån av bøker, men mer enn halvparten av befolkningen bruker biblioteket. Barn og unge låner mer bøker enn noensinne, sier han.

Snapsuksess

For at bibliotekene skal henge med i utviklingen, må de ifølge Tinnestad finne nye måter å dele kunnskap og kultur med befolkningen på.

På skolebiblioteket i Vennesla har bruk av Snapchat vært en suksess. Bibliotekar Anne Erfjord forteller at 16-19-åringene fortsatt leser bøker.

– Ja det gjør de, men det er forskjell på elevene, og det er mye som de må lese i skolen. Jeg prøver å presse litt på med bøker, men de skal jo velge selv.

– Tror du ungdommene låner mer bøker fordi du er den bibliotekaren du er?

– Ja, det tror jeg faktisk. Det er det de sier til meg, sier Erfjord.

Skolebibliotekar Anne Erfjord i Vennesla bruker snapchat aktivt for å holde kontakten med elevene.

Bibliotekar Anne Erfjord i tv-programmet "Norge nå" som ble sendt fra Vennesla bibliotek 10. januar. Her sammen med reporter Kari Jeppestøl Arntzen.