NRK Meny
Normal

Betydelig snøskredfare i Setesdal

Det er betydelig snøskredfare nord i Setesdal. NVE advarer folk som går på ski i fjellet.

Snøskredfare

Det er varslet stor snøskredfare i Bykle kommune. Dette bildet er tatt i alpinbakken på Hovden lørdag.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

«Krevende skredforhold i fjellet, ferdsel i bratt terreng krever erfaring og kunnskap», skriver NVEs varslingstjeneste på nett Varsom.no.

Ny fokksnø skaper problemer

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er det dårlig binding mellom lag i fokksnøen som har dannet seg i fjellet. Det er kun liten tilleggsbelastning i snøen som kan føre til utløsning av såkalte flakskredene.

De mest utsatte områdene er i østlig retning 600 meter over havet.

Stian Refsdal, beredskapsansvarlig i Norske Redningshunder Telemark og Aust-Agder, oppfordrer fjellfarere til å være varsomme.

– Folk må ikke ta unødvendige sjanser når de er ute i fjellet. Følg skredvarselet og vis aktsomhet, sier Refsdal til NRK.no.

Betydelig skredfare

Området som varselet dekker har sitt senter i Rølldal nord for Bykle. Faregraden ble hevet til «betydelig» allerede første nyttårsdag.

«Overgang fra regnvær til snøvær gjør at den nye snøen raskt får gode bindinger til tidligere snødekke. Men kombinasjonen av sterk vind og mye nedbør gjør at vi stadig får pålagring av fersk fokksnø i leheng. Der snødekket var overmetta av vann natt til fredag og fremdeles er våt, skal man være oppmerksom på faren for våte løssnøskred», skriver snøskredekspertene på varsom.no.

Vidda på Hovden

Dette bildet er tatt på Hovden lørdag.

Foto: Inger Lise Hansen / NRK