Bestemor tilga russen

Bestemoren til den 13 år gamle jenta, som ble et offer for russepåfunnet og endte opp på sykehus, møtte torsdag russen som har påtatt seg ansvaret.

Video e1851f5f-82b4-41f1-9b94-ffba6669bdcf.png

Her tilgir bestemoren den angrende russen

– Jeg vil stå som ansvarlig og forebygge at dette skjer igjen. Uansett om du er med på leken eller ikke, så vet du ikke hvordan det ender uansett, sier russejenta.

– Jeg synes det er helt fantastisk gjort av russen å stå til ansvar for det som skjedde, responderer jentas bestemor Anne Berit Norhaug og ga russen en klem.

Måtte ha oksygentilførsel

Det var 17. mai at rødruss i det som begynte som lek kastet en 13 år gammel jente på sjøen fra kaia i Grimstad, skriver Fædrelandsvennen.

Jenta, som tidligere har vært alvorlig syk, fikk både pusteproblemer og ble sterkt nedkjølt av russepåfunnet.

Da bestemor og mor kom ned til kaia, lå jenta der med oksygenslange mens hjelpemannskaper forsøkte å varme henne.

– En skrekkopplevelse

– Det er en fryktelig scene å se når du kommer løpende, både som bestemor og mor, når hun ligger på kaia med surstoff og Røde Kors-folk rundt seg, forteller bestemoren.

– Du vet ikke hvor alvorlig det er, og det virket veldig alvorlig da vi kom. Det var en skrekkopplevelse som jeg ikke ønsker noen. Det var en i utgangspunktet uskyldig lek som endte så tragisk, selv om alt hadde en heldig ende til slutt, sier Norhaug.

Kastet i vannet

For det hele begynte harmløst.

– Det begynte først som vannkrig oppe i byen, så løp vi russen ned til havna her. Så tenkte vi at vi skulle stå ved vannkrana i tilfelle de fulgte etter. Så var hun jenta en av de som fulgte etter oss. Hun virket ikke redd for oss. Vi ville ha det litt moro med henne, forteller russen som har påtatt seg ansvaret for episoden.

Da 13-åringen ble kastet ut i vannet, tok det tid før hun kom opp igjen.

Lek ble alvor

– Da forsto vi at hun hadde problemer, så vi løp ned og hjalp henne opp. Da fortalte hun at hun hadde vondt i brystet og ikke fikk puste og var svimmel, sier 17-åringen.

Russen forsøkte da å varme jenta, før Røde Kors kom til. Hun ble til slutt kjørt bort i ambulanse.

Bestemor og russ

Norhaug og russejenta er enige om en ting: Det er kort vei fra lek til alvor.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

– Skjedd er skjedd

Jenta fikk ingen varige fysiske mén av episoden, men den satte en støkk i alle som var involvert i hendelsen.

– Skjedd er skjedd. Det var en uskyldig lek som tok en tragisk vending, sier bestemor Anne Berit Norhaug til NRK.no.

Dropper anmeldelse

Det er uaktuelt å anmelde russen for det som skjedde.

– Nå når sinnet og fortvilelsen og redselen har lagt seg, så har jeg kun omtanke for disse ungdommene. Jeg vil ikke at de skal ha en anmeldelse på rullebladet sitt. Hvis en av dem for eksempel skal studere i statene, så kan det forhindre å få visum. Da har vi ødelagt litt av ungdommens utgangspunkt til å komme videre i livet, sier bestemoren.

– Stopp mens leken er god, er Norhaugs og russejentas oppfordring til neste års russekull.