NRK Meny
Normal

Beslaglagte reptiler adopteres av Dyreparken

Flere slanger og andre reptiler som ble beslaglagt på en adresse i Oslo i forrige uke, er nå i karantene i Kristiansand dyrepark, og skal innlemmes i parken. Men dette betyr ikke at Dyreparken tar imot alle som kommer med reptiler.

Forrige uke beslagla politiet 200 slanger og andre krypdyr i en leilighet i Oslo. Nå er 30 av disse i karantene i Dyreparken, og venter på å slippe inn i selve parken.

NETT-TV: Dyreparkens veterinær Rolf Arne Ølberg med en teppepytonslange, som nå skal få et hjem i Dyreparken i Kristiansand.

Det var politiet i Oslo som tilkalte Dyreparkens veterinær, Rolf Arne Ølberg, etter at de hadde beslaglagt om lag 200 reptiler i Oslo for en uke siden. Slanger, øgler gekkoer, boaer og andre reptiler ble oppbevart under svært kritikkverdige forhold.

Albino teppepyton

En albino teppepyton får nå et nytt hjem i Tåkeskogen i Dyreparken.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Klar for å bite

Det var en spesiell opplevelse for Ølberg å komme inn i rommet hvor reptilene var.

– Vi tok en og en slange ut av skuffene de var oppbevart i, la dem i poser og loggførte dem, sier Ølberg.

– Det var en møysommelig prosess. Noen av slangene var klar for å bite. De trodde de skulle få mat. Det var ekstremt mange dyr i samme rom. Rengjøringen var dårlig. Mange hadde ikke vann. Det luktet dårlig. Det var i det hele tatt en trist opplevelse å se dyrene under slike forhold. Noen var skadet – andre var i bra form, sier han.

Ølberg var ikke sikker på om han skulle ta med noen av reptilene til Dyreparken i Kristiansand.

– Det finnes 3000 slangearter. Skrekken er jo de som er giftige. Jeg måtte finne ut om dette var slanger vi kunne håndtere. De fleste var teppepytonslanger, og de er kvelerslanger. De kan bite, men er ikke giftige. De er ikke veldig skumle, legger han til.

Reptiler mates med gresshopper

Reptiler mates med gresshopper.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

I karantene

Det endte opp med at Ølberg tok med seg et 30-talls øgler og 16 slanger til Dyreparken i Kristiansand.

– Nå steller vil reptilene og sjekker om de har sykdommer. Så skal de være i karantene i en måned. Og deretter kan de slippes inn i Tåkeskogen til de andre slangene i parken, sier Ølberg.

– Hva sier dere når dere får generelle spørsmål om å ta imot beslaglagte reptiler?

– Dette beslaget var ekstremt stort. Det besto nesten bare av teppepytonslanger, og vi kan ikke ta imot 100 slanger som ser helt like ut. Vi må ha en grunn til å ta imot dem. Derfor sier vi som regel nei til å ta imot beslag. Når politiet gjør beslag, koples Mattilsynet inn. Av og til spør de oss om vi kan ta imot dyrene.

Skal gi slangene et godt miljø

Mens Dyreparkens ansatte håndterer slangene med den største ro, vil ikke slangene bli tilgjengelige for «kos» for publikum.

– Hvis det blir for mange folk rundt dem, kan de bite. Dyrepasserne kan gjerne ta dem ut og vise dem fram, men vi skal sørge for at de har et godt miljø og trives i parken, sier veterinær Rolf Arne Ølberg.