NRK Meny
Normal

Beskyldes for å avfolke distriktene

Fylkesordfører i Aust-Agder Bjørgulv Sverdrup Lund beskyldes for å avfolke distriktene.

Bjørgulv Sverdrup Lund

Fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund (H) mener kommuner i indre Agder må utarbeide nye strategier for å hindre fraflytting. Samtidig blir han beskyldt for å avfolke distriktene.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter fra Aust-Agder Arbeiderparti fyrer av salven og hevder Høyre sannsynligvis vil legge ned videregående skoler i Åmli og i Valle.

Fylkesrådmannen i Aust-Agder fylkeskommune foreslår for noen uker siden å legge ned disse to skolene.

– Nå kommer sannsynligvis Høyre med fylkesordføreren i spissen til å legge ned de videregående skolene i Åmli og Valle. De kommunene sliter med befolkningsnedgang, sier de Ruiter til NRK.no.

– Oppskriften på å avfolke

Freddy de Ruiter

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter fra Aust-Agder Arbeiderparti beskylder fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund for å avfolke distriktene.

Foto: Svein Sundsdal

Han mener fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund fører en politikk som avfolker distriktskommunene i Aust-Agder. Han tror Høyre og fylkestinget kommer til å legge ned de to skolene om ikke Åmli får landslinje.

– Oppskriften på å avfolke distriktskommune er å fjerne arbeidsplasser og aktivitet fra distriktene.

– Fylkesordføreren vil først fjerne aktivitet med å legge ned skoler, så vil han slå sammen de samme kommunen til større kommuner. Det er oppskriften, sier de Ruiter.

Ikke enig med de Ruiter

Onsdag fortalte NRK at 7 av 15 kommuner i Aust-Agder har hatt en nedgang i antall innbyggere de siste 12 månedene. Valle kommune, der Lund tidligere var ordfører, har den største prosentvise nedgangen i antall innbyggere.

Fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund sier til NRK.no at Freddy de Ruiter tar enkeltelementer ut av en større sammenheng.

Han mener at sentralisering er en kraft i samfunnet uavhengig av om det er Arbeiderpartiet eller Høyre som styrer politikken.

Nå vil han utarbeide nye strategier for å hindre fraflytting og tiltrekke seg nye innbyggere.