Åpenhjertig "Myggen" i intervju med gatemagasin

I et intervju med gatemagasinet =Oslo beskriver Erik Mykland sin bruk av kokain som "en forbanna flukt", og forteller at han løy om alt i perioden han brukte stoffet.

Selger Knut Johansen med =Oslo Julebok 2011

Den tidligere fotball-helten er på forsiden av årets utgave av =Oslos julebok.

Foto: MFH / Scanpix

I intervjuet med magasinet snakker Erik "Myggen" Mykland åpenhjertig ut om kokainbruk, livet som fotballpensjonist og mediepress.

– Jeg løy om alt

Erik Mykland

Erik Mykland forteller til =Oslo om utfordringene han har møtt i livet som fotballpensjonist. Her fra comebacket for moderklubben Start.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

– Det var en forbanna flukt, alt sammen. Både fra virkeligheten og fra meg selv. Den gangen løy jeg om alt. Til og med om jeg hadde nøkkelost eller gulost på brødskiva. Da kommer man inn i en farlig karusell, sier Mykland til =Oslos julebok.

Han presiserer at kokainbruken er noe han helst ikke vil snakke om, blant annet fordi han frykter nye overskrifter i media, men letter likevel på sløret i intervjuet, som er gjengitt på VG nett.

– Nå kan jeg snakke om at sånn og sånn var det en periode. Da jeg var midt i det, kunne jeg ikke si det til noen, sier 40-åringen.

Ble kokain-felt i retten

"Myggen" la fotballskoene på hylla i 2004, etter det siste proffoppholdet i danske FC København.

I 2008 gjorde han comeback for moderklubben Start, før han la opp på nytt året etter.

I 2009 måtte han også møte i Oslo tingrett, siktet for kokainkjøp. Her innrømmet den tidligere landslagsprofilen å ha kjøpt kokain over en periode på fire måneder, stoff som ble skaffet til veie kun for eget bruk.

"Myggen" fortalte at han begynte med stoffet i mars 2006, før han bestemte seg for å slutte i august samme år.

Erik Mykland

40-åringen fikk 78 kamper for Norge og noterte seg for to scoringer. Her sammen med Vegard Heggem under EM i 2000.

Foto: DUSAN VRANIC / AP

Media straffet hardest

Mykland ble idømt samfunnsstraff for forholdet, men sier til =Oslo at dette ikke var den verste straffen.

– Straffen jeg fikk av media var verre. Hadde jeg vært alene, ville det ikke vært så ille, men de som står deg nærmest hadde det ikke særlig godt. Jeg har jo aldri hatt noe forhold til den fyren som står på førstesiden. Mulig jeg mangler et kromosom i hjernen som gjør at jeg skyfler det vekk, sier ballkunstneren.

Om alle spørsmålene fra media sier han følgende:

– Vel, du ser jo at det kan gå til helvete med noen av oss. Ok, kanskje ikke til helvete da, men du er ikke forberedt på alt det der, sier han.

Glemmer "rigide" regler

Mannen som spilte i alle mesterskapene i 1994- 98 og 2000 mener hans løsslupne tone har gjort at han har fått et annerledes image enn det han har stått for.

– En del av det var jo sant, at jeg tok det litt på hælen med det meste som hadde med kosthold, øl og sånne ting. Men det så jo ut som jeg var en versting da det kom på trykk, sier "Myggen".

Han er klar på at det skriftlige ordet er sterkere enn det muntlige.

– Jeg prater lett, og glemmer ofte at det er rigide regler i kulissene for hvordan man skal te seg. Slikt straffer seg, sier Mykland.