NRK Meny
Normal

Berget etter to timer i vannet

– Vesten kan ha reddet et liv utenfor Tromøy denne gangen, ifølge redningsskøyta. Sliten og nedkjølt ble en mann i 40-årene berget opp fra sjøen utenfor Tromøy søndag morgen.

Redningsskøyta Inge Steensland

BERGET MANN: RS «Inge Steensland» rykket til nordøst-enden av Tromøy søndag morgen og berget en mann og hans hund. Her fra en annen aksjon.

Foto: Espen Bierud / NRK

– Mannen har hatt hellet med seg. Det er fort gjort å bli påkjørt av sin egen båt når man ligger slik, sier skipper på redningsskøyta «Inge Steensland» Magnar Opdal.

Etter halvannen til to timer i sjøen ble mannen tatt om bord i RS «Inge Steensland» og kjørt til ventende ambulanse på land.

Han kunne gjøre rede for seg, men var sterkt preget og nedkjølt.

Full alarm

– Han forklarte at han ble kastet over bord i en brottsjø. Både han og hunden gikk over bord, sier skipper Opdal, som fastslår at redningsvesten har vært utslagsgivende.

– Om bord i redningsskøyta er vi enige om at vesten gjorde jobben denne gangen.

Hunden kom også fra det med livet i behold.

Ved 9.40-tiden søndag morgen kom redningsskøyta fram til åstedet en halv nautisk mil utenfor nordøst-enden av Tromøy. 20 minutter tidligere gikk alarmen hos alle nødetater.

Det var hyttefolk som meldte om en båt som kjørte i ring ute i havet.

Våkne hyttefolk

En kajakk-padler grep sin padleåre og var framme minutter før redningsskøyta, mens Luftambulansen hang over og markerte stedet.

Mannen og hunden falt ut av sin 12-13 fots store plastbåt en gang mellom klokken 7 og 8. Deretter duret båten med påhengsmotor rundt i sirkler.

– Det var liten avstand mellom båten og dem, sier Opdal, som gir honnør til observante hyttefolk som både varslet og gikk til aksjon.

Også Agder-politiet slår fast at våkne hytteboere, og det faktum at mannen brukte redningsvest, var kombinasjonen som sørget for at det hele endte godt.