Beredskapssjefen: – Dette er nærmest uvirkelig

– Det har vært en veldig hektisk helg, mens mest hektisk for dem som har blitt rammet, sier fylkesberedskapssjef, Yngve Årøy. Snart starter evalueringen.

flom boen bruk

Helikopterbilde fra tirsdag formiddag viser store ødeleggelser.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Denne helgen har det vært store ødeleggelser på hus og bygninger etter flommen. Det har også gått ras flere steder.

– Vi har heldigvis blitt spart for de mest samfunnskritiske konsekvensene, som strømbrudd, eller havari i telekommunikasjon, sier fylkesberedskapssjef, Yngve Årøy.

Flere ting fungerte godt

Han har, sammen med mange andre hatt en hektisk helg. Nå starter evalueringen etter flommen, og Årøy er klar på at flere ting kunne vært bedre håndtert de siste dagene.

– Det er alltid noe å forbedre, og det skal vi evaluere grundig sammen med kommunene og de regionale aktørene. Det gjelder for eksempel varsling, sier Årøy.

Yngve Årøy

– Det har vært en veldig hektisk helg, mens mest hektisk for dem som har blitt rammet, sier fylkesberedskapssjef, Yngve Årøy.

Foto: NRK

Fylkesberedskapssjefen trekker også frem det han syntes fungerte godt.

– Vi hadde en god informasjonsutveksling, og samhandlingen mellom kommunene, nødetatene og sivilforsvaret var veldig bra.

I ettertid har det kommet kritikk på at det ikke ble meldt ekstremvarsel av meteorologene. – Meteorologisk institutt var i veldig tvil på fredag om hva de skulle gjøre, men landet på å meldte et OBS-varsel, sier Årøy.

Han påpeker at det kom et jordskredvarsel og flomvarsel som er alvorlig nok, sier han.

–Vi ble enige om å ikke sende ut ekstremvarsel natt til mandag fordi beredskapsapparatet allerede var iverksatt. Det ville virke merkelig for folk hvis det kom ekstremvarsel da, og ikke på fredag, sier Årøy.

– Nærmest uvirkelig

Han har ikke oppdaterte på antall skader som har vært i løpet av helgen, men regner med det blir større skader enn det som de allerede har fått informert.

– Jeg har vært beredskapssjef i over ni år, og dette er nærmest uvirkelig. Vi vil lære av dette, for det kommer til å skje igjen, avslutter Årøy.

Boen Bruk på Tveit i Kristiansand har opplevd store ødeleggelser etter flommen, og først i dag fikk de ansatte komme inn på anleggsområdet for å se på ødeleggelsene.

– Idag har vi får se på skadene sammen med forsikringsselskap og takstmann. På nåværende tidspunkt vet vi ikke hvor store skadene er. Vi ser nå på hva som er skada, og så får vi sette oss ned i morgen og finne ut hva vi skal gjøre med disse tingene, sier Geir Wåland, administrerende direktør på Boen Bruk.

Geir Wåland

Geir Wåland, administrerende direktør på Boen Bruk sier det er for tidlig å si noe om skadeomfanget etter flommen

Foto: Odd Rømteland / NRK

Han sier ødeleggelsene går på bygningsmasse og på varer på lager.

– Det ser ut som at vårt ferdigvarelager ikke er så skadet som man skulle trodd ut ifra bildene, men det er for tidlig å snakke om hvor store summer det er snakk om.

Ødeleggelsene er enorme på Boen Bruk på Tveit i Kristiansand.

Her kan du se de store skadene flommen har gjort på Boen Bruk på Tveit.