NRK Meny
Normal

Saksøker travselskapet etter lisenstap

Montérytter Malin Berås får ikke ri i Europa etter å ha blitt fratatt lisensen. Nå saksøker hun Det Norske Travselskap.

Video Kan vinne svensk travpris

Malin Berås står uten mulighet til å delta som montérytter i Europa etter å ha blitt fratatt lisensens av Det Norske Travselskap.

Foto: Arkiv / NRK

Ifølge Berås er målet å få tilbake lisensen, slik at hun kan utøve sporten sin utenfor Norge, skriver fvn.no.

Det var i begynnelsen av september at Malin Berås fra Kristiansand havnet i hardt vær etter å ha inngått en samarbeidsavtale med spillselskapet Leo Vegas. Norsk Rikstoto har monopol på å drive spill på hestesporten i Norge. Derfor reagerte Det Norske Travselskap (DNT) og Rikstoto kraftig på rytterens kontrakt.

Truet med å miste lisens

Konflikten førte til at DNT sendte brev til Berås hvor selskapet truet med å ta fra henne lisensen. Berås svarte med å levere inn lisensen på eget initiativ.

Til tross for at Berås hevder hun leverte inn lisensen frivillig, valgte travselskapet å ta fra henne lisensen.

– De ga meg et ultimatum. Enten å bryte samarbeidet, eller å levere inn lisensen. Jeg leverte inn lisensen, men i ettertid kommer de og vil ha det til at det er de som har dratt inn lisensen, sier hun til NRK.

Dermed kan hun ikke ta lisensen ut igjen i andre land. Det betyr at en av travsportens største profiler har mistet muligheten til å utøve monté-ridning i alle land i Europa.

– Ettersom DNT sitter på min lisens, får jeg den ikke ut i andre land. Så lenge jeg har valgt å levere den inn selv, skal jeg ha mulighet til å då den ut i et annet land. Jeg synes det er litt vemodig, mener Berås.

– Har en god sak

Berås har engasjert den kristiansandsbaserte advokaten Olav Sylte til å utforme søksmålet med DNT. Sylte mener rytteren har en god sak.

Det hun gjorde var ikke et problem i forhold til regelverket som travselskapet hadde, men regelverket ga travselskapet mulighet til å legge ned forbud, hevder Sylte.

Berås står i dag uten mulighet til å ri over hele Europa. Det mener Sylte er meget problematisk.

– Det er jo en politisk målsetning i Norge at flest mulig er i jobb og at færreste mulig går på NAV. Det er jo problematisk for en person dersom man blir fratatt muligheten til å tjene penger og betale skatt til fellesskapet. Det er dessuten problematisk å ikke kunne utøve en idrett man har stor interesse for, sier Sylte.

Vil granske monopolet

Sylte mener en mulig rettssak vil sette søkelys på regelverket som gir Rikstoto enerett på å drive spill på hestesporten.

– Dette er snakk om et stort monopol i Norge og Lotteritilsynet har varslet at de vil se på dette. Gjennom saken vil vi vise hvordan monopolet virker i praksis, sier Sylte.

Begjæringen blir trolig sendt Oslo tingrett, men ifølge Sylte kan det hende at saken kan komme opp i Kristiansand tingrett.

NRK.no har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med generalsekretær i Det Norske Travselskap, Rune Gustavsen, uten å lykkes.