NRK Meny
Normal

Ber statsministeren om å få beholde legen

En gruppe personer har startet en aksjon for å få tilbake lege Ann-Margret Haaland som fastlege i Åseral. De vil be statsministeren gripe inn, så de kan få beholde legen.

Brev til statsministeren

Ei aksjonsgruppe står bak appellen som skal sendes til statsminister Erna Solberg.

Rita Børtnes og Linn Charlotte Reigestad

Rita Børtnes og Linn Charlotte Reigstad er to av dem som står bak brevet til statsminister Erna Solberg.

Foto: Linn Charlotte Reigestad

Lege Ann-Margret Haaland sa opp stillinga si 11. februar, fordi hun ikke lenger kan reservere seg mot å sette inn spiral eller skrive ut resept på angrepiller.

Statens helsetilsyn slo i januar fast at legenes reservasjonspraksis ikke har vært i tråd med regelverket og sendte egne brev til kommunene, der det heter at alle fastleger må innrette seg etter regelverket, og at det ikke er anledning til noen form for reservasjoner.

– Vi vil beholde den legen vi har. Vi føler det er alvorlig at hun blir tvunget bort fra jobben på grunn av dette, sier Rita Børtnes, som er en av initiativtakerne til aksjonen.

Samler underskrifter

Nå samler gruppa inn underskrifter som skal sendes til statsminister Erna Solberg i slutten av neste uke.

– Vi har et håp om at statsministeren kan hjelpe oss. Kanskje hun kan komme med en ny løsning, der det kan gjøres unntak for leger som kan finne en annen lege til å sette inn spiral innen 24 timer, sier Børtnes.

Fredag kan folk møte opp på bedehuset i Åseral for å skrive under brevet til Solberg. I tillegg samler gruppa inn underskrifter på Facebook.

I brevet til Solberg står det blant annet:

Me er fleire i denne kommunen som er opprørt over kva som har skjedd. Ikkje bare følelsesmessig, men kva godt skal komme av dette? Hun har lagt heile sin sjel i arbeidet hun gjer ellers, og meire til. Det skal leites lenge etter ei så dyktig lege.

Facebook-aksjonen «Ja til å Beholde Ann-Margret Haaland som kommunelege»

– Regelrytteri

Børtnes ser at reservasjonsrett kan skape problemer på steder med bare en lege, men håper likevel at aksjonen skal nå fram.

Børtnes mener Haalands reservasjon aldri har vært noe problem, ettersom en annen lege ved samme kontor har kunnet sette inn spiral på kvinner som ønsker det.

Hun mener befolkningen i Åseral nå er i ferd med å miste en enormt god lege på grunn av regelrytteri.

– Hun har jobbet her i Åseral i over 20 år og har hatt den reservasjonsretten hele tida. Det er litt rart at de bare kan knipse med fingere og si at hun ikke lenger har lov til å reservere seg, sier Børtnes.