Ber staten betale erstatning

Drapsdømte i Baneheia skylder millionbeløp til ofrenes familier.

Krimtekniker i Baneheia

Krimtekniker i Baneheia i Kristiansand i 2000.

Foto: Torbjørn Bergersen / NRK

De to dømte i Baneheia-saken skylder millionbeløp til de etterlatte etter drapene i mai 2000.

Ber staten betale

Familiene til ofrene ber nå staten forskuddsbetale erstatningen, skriver Fæderlandsvennen.

De to dømte i Baneheia-saken skylder de etterlatte 2,7 millioner kroner. Stine Sofie Sørstrønen (8) og venninnen Lena Sløgedal Paulsen (10) ble drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000.

Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel for voldtekt og drap på Sørstrønen og medvirkning til voldtekt og drap på Paulsen. Den tidligere kameraten Viggo Kristiansen fikk 21 års forvaring.

Fikk 100 000 kroner

De fire etterlatte ble tilkjent til sammen 1,7 millioner kroner i erstatning og oppreisning, men har kun fått 100.000 hver fra staten, noe som er i tråd med reglene da drapene ble begått, skriver Fædrelandsvennen.


Med renter skylder de to gjerningsmennene til sammen 2,7 millioner kroner, en sum som vil øke år for år.

Ada Sofie Austegard

Austgard ber staten betale erstatningen på forskudd.

Foto: NRK

– Det burde vært staten som skulle ha ventet på disse pengene, ikke oss, sier Ada Sofie Austegard som har sendt brev til både justisminister Grete Faremo (Ap) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Grundig debattert


Terrorangrepet 22. juli 2011 førte til at erstatningstaket ble hevet til nærmere 5 millioner kroner, med tilbakevirkende kraft til 1. januar 2011. Handlinger som ble begått før første juli 2001, gir imidlertid kun en statsgaranti på 100.000 per
pårørende.


Justisdepartementet viser i sitt svar til at prinsippet for statens voldsoffererstatning er at det er personen som forvoldte skaden, som skal betale erstatning til ofrene. Når skadevolder er ukjent eller ute av stand til å gjøre opp for seg, trer
staten inn og betaler voldsoffererstatning.

(NTB)