NRK Meny
Normal

Ber ordførerne ta et krafttak

Ordførerne på Sørlandet må gjøre mer for å få arbeidsplasser til landsdelen, mener NHO. De savner en politikere som er i forkant.

Siri Mathiesen

Regiondirektør i NHO Agder, Siri Mathiesen.

Foto: Svein Sundsdal

Ingen steder i Norge opplevde man i 2014 større økning i antall konkurser enn i Aust-Agder. I Vest-Agder var det en beskjeden økning i antall konkurser med nesten fem prosent. Det viser ferske tall fra Konkursregisteret.

Regiondirektør i NHO Agder, Siri Mathiesen, er ikke i tvil om hva Sørlandet trenger.

– Det hele landsdelen mangler, og Arendal spesielt, er kunnskapsintensive arbeidsplasser. Vi trenger flere institusjoner som Post- og teletilsynet til landsdelen, sier hun.

Utfordrer ordførerne

Mathiesen mener ordførerne må være mer proaktive for å få interessante selskaper til å etablere seg i byene på Sørlandet.

– Jeg vil utfordre samtlige ordførere til å være langt mere opptatte av å skape arbeidsplasser. De kan ikke bare tilrettelegge innenfor arealplanlegging, sier Mathiesen.

Hun har tidligere uttalt at hun mener landsdelen har vist at de kan ta imot og huse statlige institusjoner, og viser til Post- og teletilsynet som ligger i Lillesand.

Post- og teletilsynet

Post- og teletilsynet havnet i Lillesand. Det er slike arbeidsplasser NHO mener Sørlandet må kjempe for å få.

Foto: NRK

I januar 2003 ble det bestemt at Post- og teletilsynet skulle legges til Lillesand. Det ble byens nest største arbeidsplass, og ga nesten 150 personer jobb.

Hun peker på at ordførere i andre byer har klart å skape arbeidsplasser ved å være gode pådrivere, og nevner byer som Stavanger og Drammen som eksempler.

– De har gjort en jobb, og de har vært proaktive, og solgt byene sine i langt større grad enn ordførerne på Agder har gjort eller gjør, sier Mathiesen.

– Mulighetens tid

Mathiesen sier det viktigste nå er ny infrastruktur i landsdelen. Det må på plass slik at Sørlandet kan hekte seg på i fremtiden.

En ny vei mellom Arendal og Tvedestrand skal etter hvert stå ferdig, og det gjør at landsdelen åpner seg opp og blir lettere tilgjengelig, mener Mathiesen.

Jeg vil utfordre samtlige ordførere til å være langt mere opptatte av å skape arbeidsplasser

regiondirektør i NHO Agder, Siri Mathiesen

– Dette er en mulighetens tid, og dette må vi utnytte i landsdelen vår, sier Mathiesen.

I tillegg nevner hun store reformer innenfor kommunesektoren som viktige.

– Her har våre politikere en stor jobb å gjøre. Her handler det ikke om å sette Arendal opp mot Grimstad eller Kristiansand, sier Mathiesen.

Det handler om at vi må stå langt mer samlet som landsdel fordi det er så mange andre regioner som kommer susende opp forbi oss, sier hun.

– Det at vi kan samle oss i bunnen kan gi landsdelen en helt ny styrke, sier hun.