Hopp til innhold

Ber om museumspenger fra staten

Stiftelsen Kristiansand Kanonmuseum vil inn på statsbudsjettet for å sikre sin økonomiske fremtid.

Kanonmuséet på Møvig i Kristiansand holder på å bli ødelagt av rust. Muséet, som blant annet inneholder en av verdens største kanoner, trenger mye penger for å stanse forfallet.

Se video fra i sommer, da daglig leder viste rundt på anlegget.

1. desember besøker direktøren for Forsvarets museer kanonmuseet, som er i så dårlig forfatning at deler av det kan bli stengt.

Kanonmuseet på Møvig i Kristiansand har forfalt gjennom 20 år.

– Det ser fryktelig stygt ut. Det synes lang vei at her burde noe vært gjort for lenge siden, sa daglig leder Arild Andersen til NRK.no i sommer.

Ønsker full opprusting

Avdelingsleder Birgitte Sørensen ved Kristiansand Kanonmuseeum «Batterie Vara» er glad for at kanonmuseets fremtid nå løftes opp på en høyere nivå.

Arild Andersen

Når Arild Andersen sparker i taket raser rustent støl, maling og støv.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– For oss er dette veldig positivt. Vi ser fram til å treffes og diskutere framdrift. Vi håper det nå faktisk skjer noe med vedlikeholdet, sier Sørensen.

Styreleder Hege Grundekjøn ved kanonmuseet har også klare forventninger.

– Jeg tror det må mye og nye midler til. Mine forventninger til møtet er at partene blir enige om en plan for totalrenovering av kanonmuseet, sier Grundekjøn.

Det er fortsatt usikkert hvor mye det vil koste å ruste opp museet.

Mangler penger

Styrelederen håper besøket skal bidra til at de får penger til det store vedlikeholdsbehovet.

– Forsvarsmuseet har ikke penger til å ta vare på kanonen, derfor må den opp på et høyere nivå, altså statsbudsjettet, sier Grundekjøn.

Det er Forsvarets museer som har ansvaret for vedlikeholdet av selve kanonen. Forsvarsbygg har ansvaret for betongbygget.

Fortsforvalter Knut Gundersen i Forsvarsbygg, nasjonale festningsverk, sier de har satt av penger til oppussingen.

– Det er satt av en del penger i årene som kommer, sier Gundersen.

Det er allerede gjennomført et prøveprosjekt der det ble brukt fem millioner kroner på oppussing og kartlegging av hvilke metoder som skal brukes i det videre arbeidet.