NRK Meny
Normal

Ber om hjelp for å forhindre tvangsekteskap

Sommeren er høysesong for tvangsekteskap. Mange unge jenter blir også utsatt for kjønnslemlestelse på ferie i utlandet. Nå ber Fylkesmannen folk være på vakt.

Jente som ble forsøkt tvangsgiftet i Jordan

Jente som ble forsøkt tvangsgiftet i Jordan (arkivfoto).

Foto: NRK

I fjor ble det rapportert 13 tvangsekteskap i utlandet og 28 saker om personer som var etterlatt i utlandet. Men mørketallene er trolig store.

Flere land er i krigslignende tilstander, og presset til å hjelpe slekt og venner gjennom ekteskap øker for en del ungdom som allerede er statsborgere av Europeiske land.

Ekstra stor risiko i sommerferien

– Vi vet at risikoen er ekstra stor i sommerferien, og derfor bør alle som arbeider med unge vite hvor de finner informasjon dersom de frykter at noen er i faresonen, sier seniorrådgiver Heidi M. Vige hos Fylkesmannen i Aust-Agder.

– Når jentene er tatt med til utlandet og blir latt igjen der, er det veldig vanskelig å gjøre noe. Derfor er det om å gjøre å komme i forkant.

Noen får drapstrusler

Noen av dem som står i fare for å bli tvangsgiftet, oppsøker krisesentrene.

Tove Hægg Versland ved krisesenteret i Kristiansand sier at når noen får utpekt en kommende ektefelle av familien og motsetter seg dette ekteskapet, så er dette vold. Det gjelder både gutter og jenter.

– Det dreier seg om både fysisk og psykisk vold. Det vi kan gi, er beskyttelse. Vi forsøker også å formidle konflikthåndtering, og i noen tilfeller har det nyttet, sier Tove Hægg Versland.

Når noen er urolige for å dra på ferie utenlands

Heidi M. Vige hos Fylkesmannen sier at det er viktig å fange opp signaler tidlig. Hvis en jente er urolig fordi hun skal på ferie til familiens opprinnelige hjemland, skal det signalet tas på alvor.

Spesielt lærere, helsesøstre, venner, naboer og søsken må være våkne.

– Men hva skal folk gjøre hvis de får mistanke om at noe er galt?

Hash Tag Meg

#Meg er en app for ungdom med nyttig informasjon og råd i forbindelse med tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.

Foto: Marianne Jakobsen / NRK

– Da bør de ringe til noen som kan litt mer om dette. Det finnes blant annet kompetansesentre mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelser. Og det går an å ringe Alarmtelefonen for barn og unge. Røde Kors har også et telefonnummer som kan ringes.

Egen app for ungdom: #Meg

For ungdom finnes en egen app: #Meg. Der finnes nyttig informasjon og hjelp for den som står i fare for å bli tvangsgiftet, og det er råd til dem som kjenner noen som står i fare for å bli tvangsgiftet.

– Vi vet det er store mørketall, sier Heidi M. Vige.

– Derfor ønsker vi at flest mulige skal være oppmerksomme hvis de møter minoritetsungdom som er urolige.