Ber om flere jobber til flyktninger

– Et vikariat på 25 prosent er ikke noe å leve av, sier rektoren ved Kongsgård skolesenter. Nå ber han kommunen og næringslivet om å ta mer ansvar.

I Kristiansand er det vanskelig å få flyktninger ut i praksis og jobb. Nå ber mottaksskolen kommune og næringsliv om å ta mer ansvar.

Rektor Morten Hauger ved Kongsgård skolesenter viser stolt frem alt som skjer på skolen på Lund i Kristiansand. Her lærer flyktningene seg norsk og får arbeidstrening.

– Vi vil utfordre både det private næringslivet og kommunen til å tilby flere praksisplasser, sier rektor ved Kongsgård skolesenter, Morten Hauger.

I dag har skolen nær 70 flyktninger ute i praksis, men behovet kommer til å øke de neste årene.

Ønsker seg jobb

Elsa Tewelde Kifle og Henok Haile kom til Norge som flyktninger for to år siden.

På Kongsgård skolesenter har de lærte seg norsk og fått arbeidstrening før praksis. Nå har de praksisplass på Bispegra omsorgssenter.

Begge har erfaring med omsorgsarbeid fra hjemlandet Eritrea og ønsker seg jobb i helsevesenet.

– Det er hyggelig å jobbe her. Jeg liker å jobbe med helse, og jeg liker å jobbe med mennesker. Spesielt eldre mennesker, sier Kifle.

– Jeg håper på å få fast jobb etter hvert, sier Haile.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Elsa Tewelde Kifle og Henok Haile

Elsa Tewelde Kifle og Henok Haile er nå i arbeidspraksis på Bispegra omsorgssenter. Begge ser for seg en jobb i helsevesenet.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Store utfordringer

Rektoren ved Kongsgård skolesenter sier det er utfordrende å skaffe nok praksisplasser, og ikke minst jobber, til flyktninger.

Morten Hauger

Morten Hauger er rektor ved Kongsgård skolesenter.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Praksisplasser er flott. De trenger erfaring og de trenger referanser. Men i andre enden, når praksisen er slutt, da må vi ha ansettelser, sier han.

Det er den store utfordringen. Et presset arbeidsmarked og stor pågang av flyktninger gjør at mange sliter med å få seg jobb etter arbeidspraksis.

– Jeg tror det ligger hos nesten alle flyktninger. De ønsker seg jobb og stå på egne bein, det er det som betyr noe. Men da må det være mulig å leve av lønna. De kan ikke få et vikariat på 25 prosent. Det går ikke, sier han.

I andre enden, når praksisen er slutt, da må vi ha ansettelser.

Morten Hauger, rektor Kongsgård skolesenter

Lover tiltak

Tall fra Kristiansand kommune viser at nær 40 prosent av dem, som gjennomfører introduksjonsprogrammet på Kongsgård skolesenter, går videre til utdanning eller jobb etter at de er ferdig.

Rådgiver i oppvekstsektoren i kommunen, Rune Heggdal, sier dagens arbeidsmarked gjør det vanskelig for flyktningene.

– Slik næringslivet og yrkeslivet er nå fortiden, er det vanskelig for alle å komme inn, sier Heggdal.

– Hva gjør kommunen?

– Vi har startet et prosjekt der vi ser på hvordan kommunen kan gjøre en bedre jobb med å få flyktninger raskere ut i utdanning og arbeidslivet.

Prosjektet skal være ferdig før sommeren, og til høsten skal det komme tiltak, lover Heggdal.