NRK Meny
Normal

Ber om fire ukers varetekt for gamblingsiktede

Politiet ber om fire ukers varetekt for to tvedestrandsmenn som er siktet for ulovlig gambling, pengeutpressing og hvitvasking, samt pengeoverføringer fra USA til Norge på inntil 30 millioner kroner.

Gambling politiet tvedestrand

To menn fra Tvedestrand er siktet i saken. Av politiet i USA, regnes mennene som hovedpersoner.

Det opplyser påtaleansvarlig jurist i Arendal, Geir Magne Søfteland, til NRK.

– Det kan være snakk om at det har blitt overført mellom 20 og 30 millioner kroner mellom USA og Norge. Det er imidlertid ikke grunnlag for å si at mennene kan knyttes til hele dette beløpet, sier Søfteland.

Geir Magne Søfteland

Påtaleansvarlig jurist i Arendal, Geir Magne Søfteland,

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Samordnet politiaksjon

Det var onsdag denne uken at fire personer med tilknytning til Tvedestrand ble pågrepet i en samordnet politiaksjon i Norge og USA.

Ifølge Agderposten betraktes to av tvedestrandsmennene som hovedmenn i gamblerligaen. Brødrene skal ha kostbare leiligheter i sørlandsbyen som ble kjøpt i 2007. Det ble aksjonert på flere adresser i Tvedestrand onsdag og torsdag.

En av brødrene (43) ble pågrepet i Oslo og blir i dag framstilt for varetektsfengsling med tanke på utlevering til USA. Onkelen framstilles for varetektsfengsling i Aust-Agder tingrett klokken 13 fredag. Han er siktet for medvirkningen.

– Omfattende beslag

– Vi har foretatt pågripelser og ransakinger etter beslutninger fra Aust-Agder tingrett. Vi har gjort omfattende beslag, sier Søfteland til avisen.

– Er det sannsynlig at flere personer vil bli siktet i saken?

– Nei, slik saken framstår nå, virker ikke det sannsynlig, sier Søfteland til NRK.

17 personer er også pågrepet i USA. Virksomheten Macho Sports International skal ha operert både i San Diego og Los Angeles.

Grov utpressing

Mennene skal ifølge amerikansk politi ha drevet en omfattende, ulovlig gamblingvirksomhet. Personer med spillegjeld skal ha blitt utsatt for grov utpressing. I tillegg skal mennene ha hvitvasket penger som stammet fra det ulovlige pengespillet.

Det var Skatt Sør som fikk ballen til å rulle da de varslet politiet om uvanlig store pengeoverføringer fra USA til Norge. Anmeldelsen ble levert i februar i år. Siden har saken vært gjenstand for omfattende etterforskning.

20 års fengsel

Ifølge Søfteland har pengeutpressing en strafferamme på inntil 20 års fengsel i USA, mens ulovlig gambling kan straffes med fengsel inntil fem år.