Ber nordmenn fortsette å feriere på Lesvos

Den greske øya Lesvos er omtalt internasjonalt fordi de har tatt imot en halv million flyktninger. I dag kom ordføreren på øya med en appell til Norge.

Ordfører i Lesvos besøker UIA.

Ordfører på Lesvos Spyros Galinos ønsker nordmenn velkommen til øya.

Torsdag fikk Universitetet i Agder (UiA) besøk av ordfører på Lesvos Spyros Galinos. Han fortalte om hvordan øya har taklet flyktningstrømmen.

– Ikke glem oss

Ordføreren kommer rett fra en annen virkelighet og møtte ansatte og studenter ved universitetet for å snakke om situasjonen på Lesvos og rasisme.

– Vi står ved et veiskille i dag. Den ene veien leder mot fred, den andre mot fremmedfrykt. Det kommenterte også Paven da han besøkte oss, sier Galinos.

Det er bare dager siden Galinos tok imot Pave Frans.

Galinos ber Norge om ikke å glemme Lesvos, og fortsatt bruke øya til handel, turisme og utdanning.

– Det har vært en nedgang i turismen til Lesvos, og jeg vil understreke at øya også er svært vakker. Vi trenger Norges støtte og besøk, understreker ordføreren.

Mange studenter og ansatte ved UiA har et nært forhold til øya, fordi universitetet har hatt et studiesenter på øya siden 1993. Det var også bakgrunnen for Galinos sitt besøk i Norge.

UiA vil bidra

Den ortodokse presten Christoforos Schuff i Kristiansand har et personlig forhold til ordfører Galinos fra sitt hjelpearbeid på øya.

– Mange har sett bildene av det som har skjedd, men mye av det vi jobber med er å se hvordan universitetet kan bidra forskningsmessig i slike situasjoner, enten det handler om ny teknologi eller tenkning, sier Schuff.