Ber helseansatte lytte til psykisk syke

Helsetjenesten er generelt for dårlig til å lytte til psykisk syke og deres pårørende, innrømmer statssekretær Kjell Erik Øie i Helse- og omsorgsdepartementet.
.

Statssekretær Kjell Erik Øie i Helse- og omsorgsdepartementet.

Statssekretær Kjell Erik Øie vil ha pasientene mer med i behandlingen.

Foto: NRK / Montasje

– Det er pasientene som sitter med kunnskap om sitt eget liv og sin egen situasjon, og pårørende kjenner situasjonen rundt dem best, sier statssekretær Kjell Erik Øie i Helse- og omsorgsdepartementet.

Han mener folk som jobber med psykisk syke nå må ta dette innover seg.

– På individnivå må helsetjenesten bli flinkere til å samarbeide med pasientene og utvikle løsninger sammen med pasientene. Det er nok ikke alltid like lett, men vi kan helt sikkert bli bedre, sier Øie.

Tror de vet best

Bakgrunnen er NRK Brennpunkts dokumentar om drap begått av psykisk syke, der det på forhånd ble varslet gjentatte ganger at de kunne være farlige.

– Jeg tror det er svært viktig at helsetjenesten alltid lytter først og fremst til pasientene, men også til pårørende, sier Øie.

– Hva tror du er grunnen til at de ikke blir hørt godt nok?

– Det henger nok litt igjen at noen i helsetjenesten mener at de vet best. Jeg tror vi får best behandling ved å kombinere helsetjenestens gode faglige kunnskap, med enkeltpersoners gode livserfaring og kunnskap om eget liv, sier Øie.

Nye løsninger

Sentralt i dokumentaren var Nina (55), som ble dømt for å ha drept naboen sin. Hun bodde på øya Hidra, og taklet ikke støy da hun motvillig gikk med på å flytte til et bofellesskap i Flekkefjord sentrum.

Nina innser at hun bør være sperret inne, og ønsker mest av alt at det skal skje i en egen bolig. Hun vedgår at det blir dyrt, men mener at det er nødvendig.

Statssekretær Øie understreker at det er viktig å tenke nytt, og få til samarbeid mellom kommuner og sykehus enten det gjelder bolig eller behandling.

Forstår kommunen

Kommunen vedgår at de ikke maktet å gi Nina god nok hjelp.

-Jeg synes det er et ærlig og forståelig standpunkt. Jeg skjønner at det er krevende for små kommuner å ha ansvar for svært syke pasienter, men ikke minst da er det jo viktig at vi samarbeider på tvers av kommunegrensene og med sykehusene, sier Øie.

Han viser til at Samhandlingsreformen nettopp er den plattformen som skal til.

Kommunesektorens organisasjon, KS, mener at det er urealistisk å tro at alle kommuner kan ta hånd om alle typer psykiatriske pasienter.