Ber fiskere avlive all laks

Den ukjente laksesykdommen som herjer i Sør-Norge gjør at fiskere må avlive all villaks de får på kroken. Ingen vet hva den mystiske sykdommen er.

Syk laks tatt i Tovdalselva
Foto: Steffen Bergstøl

Død og syk laks med sår på finnene og blødninger i huden under buken, er de siste ukene funnet i en rekke elver i Sør-Norge. Ingen kjenner foreløpig årsaken til sykdommen, som vekker bekymring blant laksefiskere over hele landet.

Kan utrydde hele laksestammen

Laksefisker Jan Sørensen er bekymret. Han fisker til daglig profesjonelt etter krill i Antarktis – i Otra er han hobbyfisker.

– Dette er ikke bra. En slik sykdom kan utrydde en hel laksestamme. Dersom det er smittsomt så kan det jo spre seg. Og blir mange nok smittet, kan hele stammen dø ut, sier han.

Dersom han får laks vet han hva han må gjøre.

– Jeg leverer den inn dersom jeg får en laks på kroken som kan være smittet. Og selvsagt kaster vi ikke ut igjen fisk vi fanger, det er viktig å få dem på land, sier Sørensen.

Laksefisker Jan Sørensen

BEKYMRET FOR LAKSEN: Jan Sørensen håper ikke sykdommen vil ta knekken på hele laksestammen.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

– Stresset laks blir lettere syk

Alarmen har gått i alle lakseelver fra svenskegrensen til Stavanger, og fiskerne har fått strenge pålegg om hvordan de skal oppføre seg i elver og vassdrag.

Petter Dønnestad i Nedre Tovdal Fiskelag har fått fire friske laks på kroken i Tovdalselva i dag. For noen dager siden ble det funnet en laks med store sår her. Han frykter det er den samme sykdommen som herjer andre steder i Sør-Norge.

– Det er mystisk, og det ligner ikke på noen andre sykdommer jeg vet om. Vi har egentlig ikke noe særlig sykdom her sør, sier Dønnestad.

Etter råd fra Fylkesmannen ber nå fiskerlag i de største elvene på Sørlandet om at folk avliver all laks de får.

Syk laks tatt i Tovdalselva

SÅR OG BLØDNINGER: Syk laks tatt i Tovdalselva.

Foto: Steffen Bergstøl

Oppfordrer til desinfisering

– Om det vil hjelpe vet vi ikke ennå, men tanken er at stresset laks som blir satt ut igjen blir lettere syk, sier Harald Endresen, talsperson for Otra Laxefiskerlag.

Det er allerede forbudt å flytte levende eller død fisk til andre vassdrag eller andre deler av samme vassdrag. Utstyr som er brukt i en elv skal tørkes eller desinfiseres før det brukes andre steder.

– I Otra har vi har seks desinfiseringsstasjoner som vi forventer at alle fiskere bruker, sier Endresen.

Laks med store sår på buken

SYK LAKS: Laks med store sår på buken ble først oppdaget i Enningsdalselva i Østfold.

Foto: AJFF

Ukjent sykdom

Det er foreløpig ikke klart hva laksen lider av, eller om fiskene i de ulike elvene feiler det samme. Mattilsynet og Veterinærinstituttet jobber med å undersøke årsaken og finne ut om sykdommen er smittsom.

– Det er ikke nødvendigvis slik at dødsårsaken er den samme selv om bildet ser likt ut, sier Lars Erik Rondestveit, seniorinspektør i Mattilsynet.

Veterinærinstituttet ber alle som observerer eller fanger fisk som ser syk ut om å melde fra til Mattilsynet, enten ved å kontakte nærmeste avdelingskontor eller ved å bruke «Varsle oss»-knappen på Mattilsynets nettsider.