NRK Meny
Normal

NAF og politiet: – Ta hensyn til barn på skoleveien

Mange bilister vet ikke hvor dårlig barn forstår trafikken, mener NAF. Også politiet ber bilister være ekstra varsomme når tusenvis av små barn starter på skolen i dag.

42319793

Mange tusen fem- og seksåringer debuterer i disse dager på norske skoleveier. Politiet og NAF ber bilister være ekstra varsomme. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Jan Haas / NTB scanpix

Inger Elisabeth Sagedal

Inger Elisabeth Sagedal i NAF oppfordrer foreldre til å trene sammen med barna slik at de blir tryggere på trafikkbildet.

Foto: Erik Norrud / NAF

Mange tusen fem- og seksåringer debuterer i disse dager på norske skoleveier. Inger Elisabeth Sagedal i Norges Automobil Forbund ber alle bilister om å vise ekstra varsomhet slik at man unngår ulykker.

– Ha respekt slik at vi slipper å få rapporter fra politiet om uvettige bilister som ikke viser respekt og forståelse for at det er masse barn uten trafikkerfaring på vei til skolen.

Dårligere oversikt

Ifølge Sagedal utvikler ikke barn synet sitt fullt ut før i 10-12-årsalderen. De har dermed ikke de samme forutsetningene som voksne til å forstå hvor raskt en bil nærmer seg.

– De har også problemer med å forstå hvilken vei en bil eller sykkel kjører. Barn har i tillegg dårligere oversikt fordi de er lavere enn voksne, sier Sagedal og oppfordrer bilistene til å sette seg inn i barnas situasjon:

– Sett deg på huk, så kan du selv se hvordan det er å være et lite barn i trafikken.

Mange tror man sikrer skoleveien ved å kjøre barna til skolen. Det er en misforståelse

Inger Elisabeth Sagedal i Norges Automobil-Forbund

Har du inntrykk av at det er mange bilister som tror at barn vurderer trafikken på samme måte som voksne?

– Jeg synes det er litt underlig hvis det er noen som tror det, men det kan hende at man ikke reflekterer nok om hvor langt unna barns vurderingsevne er fra vår egen. Barn har i tillegg liten erfaring fra et kaotisk og uoversiktlig trafikkbilde. Mange fem- og seksåringer har beveget seg lite i trafikken, sier hun.

UP er på vakt

Sjef for utrykningspolitiet i Agder og Rogaland, Øystein Krogstad, sier han vil intensivere jakten på uvettige sjåfører nå rundt skolestart.

– Alt disponibelt mannskap vil være rundt skolene for å sørge for at skoleveien er så trygg som mulig, sier Krogstad.

UP-sjefens klare oppfordring er:

Øystein Krogstad

UP-sjef i Agder og Rogaland, Øysten Krogstad, sier politiet alltid har stort fokus på kontroller og trafikksikkerhet ved skolestart.

Foto: Pål Tegnander / NRK

– Står det små barn i veien må du redusere farten til langt under det som er fartsgrensen. Du må være så årvåken som det går an å være.

Følg barna til fots

Sagedal i NAF oppfordrer foreldre til å øve sammen med barna, og til å følge barna til skolen. Det beste er å la bilen stå, mener hun.

– Jeg vil ikke råde foreldrene til å kjøre barna. Ved å kjøre barna i bil skaper du en mer farlig situasjon for andre barn. Vi ønsker at foreldrene går sammen med barna til fots slik at barna skal lære trafikkbildet, og for å unngå mange biler på skoleveien og rundt skolegården.

Dersom man er nødt til å bruke bilen, oppfordrer Sagedal foreldrene til å parkere et stykke unna selve skolegården og følge barnet derfra.

– Mange tror man sikrer skoleveien ved å kjøre barna til skolen. Det er en misforståelse. Jeg forstår at ikke alle har muligheten til å følge barna i en stresset hverdag, men da kan man ta kontakt med andre foreldre i klassen og lage «følgegrupper» med dem som bor i nærmiljøet.