NRK Meny
Normal

Ber Arendal fjerne giftstoffer

Den tidligere lyspæreprodusenten på Myrene i Arendal har vært med på å skape et stort miljøproblem. Nå har fylkesmannen i Aust-Agder gitt kommunen pålegg om å rydde opp i et svært forurenset område.

Video Miljøbombe på kommunal tomt

VIDEO: Området, som brer seg over 900 kvadratmeter på Myrene, ble tidligere brukt som deponi av en lyspærefabrikk. Det gir Arendal kommune et miljøproblem i dag.

Fylkesmannen, som har planer om å flytte inn i de gamle lokalene til Philips Lampefabrikk, like ved avfallsområdet, ønsker at de farlige massene skal fjernes.

– Helt uakseptabelt

Eva Boman

Eva Boman og fylkesmannen krever tiltak fra Arendal kommune.

Foto: Benedicte Boa Ludvigsen / NRK

– Her ligger det gamle lyspærer i en fylling. Miljøgiftene er tungmetaller og organiske miljøgifter som kadmium, bly og PCB, sier Eva Boman.

Hun er fungerende miljøvernsjef hos Fylkesmannen i Aust-Agder, og ber kommunen rydde opp i det forsøplede området.

Stoffene kan ifølge Boman være skadelig for både helse og miljø.

– Det er helt uakseptabelt at det ligger slik det gjør i dag, sier Boman om avfallet, som ligger like ved en bekk som kan spre stoffene videre.

Mener tildekking ikke holder

Ifølge Agderposten ble området brukt som deponi for lyspærefabrikken som ble lagt ned på 80-tallet.

Kommunen har foreslått å dekke til stoffene fremfor å fjerne dem, men fylkesmannen har gitt Arendal pålegg om å rydde opp i hvert fall deler av avfallet.

– Vi har en konsulentrapport som sier at disse massene bør fjernes helt eller delvis. Det er helt klart ikke akseptabelt at det ligger slik det gjør, så det bør skje så fort som mulig, sier Fylkesmannens miljøvernsjef.

Kommunen vil ifølge Agderposten få frist til 1. mars 2012 med å legge frem en tiltaksplan.