– Sikkerheten rundt danskeferja er altfor dårlig

Det mener leder av «Sørlandsbenken» Åse Michaelsen i FrP. Hun mener man altfor lett kan ta seg inn og ut av terminalen og er bekymret for havnesikkerheten.

Sikkerheten rundt utenlansk ferjetrafikk fra Kristiansand er altfor dårlig. Det mener leder av Sørlandsbenken Åse Michaelsen. Color Line på sin side, mener de har god nok sikkerhet.

Odd Grønberg, linjedirektør i Color Line

Linjedirektør i Color Line Odd Grønberg mener sikkerheten er god nok.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Hvert år frakter Color Line over en million passasjerer til Danmark.

Color Line sier at de følger internasjonale sikkerhetsregler og politiets råd om terrortrusler.

– For åpent

Likevel er stortingsrepresentant for FrP i Vest-Agder Åse Michaelsen bekymret for sikkerheten rundt utenlandsk ferjetrafikk i Kristiansand.

Hun satt selv i 22. juli-komiteen og er opptatt av sikkerhet for å unngå nye terrorangrep.

– I det øyeblikket du har sjekket inn på ferja og har fått ombordstigningskortet skal terminalen være stengt. Slik er det ikke i dag, sier Michaelsen, som mener man enkelt kan komme seg inn og ut av området der trailerne sluses inn.

I prinsippet skal det området bilene og vogntogene kjører inn på etter at de har passert luken for ombordstigningskort, være hermetisk lukket.

Men ifølge kilder NRK har vært i kontakt med er ikke dette tilfelle.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Åse Michaelsen (FrP)

Åse Michaelsen (FrP) mener man i dag enkelt kan komme seg inn og ut av området der trailerne sluses inn ved havna i Kristiansand.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Color Line: – Ikke lett å komme ut og inn

Color Line er ikke enig og mener på sin side at sikkerheten er god nok.

– Dersom det finnes «huller» i gjerdet, må vi selvsagt jobbe med å få tettet de, men med den måten vi kontrollerer dette på mener vi at det ikke skal være lett å komme ut og inn, sier linjedirektør i Color Line Odd Grønberg.

I motsetning til i flytrafikken er det ingen sikkerhetskontroll på ferjene, og ingen av passasjerene blir ID-kontrollert. Det innebærer at man på danskeferja kjører om bord uten noen form for kontroll av hvem som faktisk befinner seg i bilen.

Etterlyser ID-kontroll

Det mener Michaelsen er svært problematisk og ser for seg flere ulike scenarioer:

– Det kan føre til at folk oppgir falskt navn når det bestiller billett og på den måten forlater landet uten at myndigheten er klar over at vedkommende har reist, sier Michaelsen.

– Det handler også om det forebyggende aspektet ved en eventuell kriminell handling, mener stortingspolitikeren.

Color Line mener det per i dag ikke er behov for nye sikkerhetsregler, men åpner for regelendring dersom de får pålegg om det.

– Dersom det kommer et ønske fra dem som styrer dette regelverket, kommer vi selvfølgelig til å gå med på det, sier linjedirektør Grønberg.

Color Line sikkerhet

Ferjepassasjerene blir ikke sjekket for ID når de skal avgårde med danskeferja. Det bekymrer FrP-politiker Åse Michaelsen.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK