NRK Meny
Normal

Bekymret for drikkelek på utesteder

En drikkelek med alkohol har skapt hodebry for Kristiansand kommune, som ba Helsedirektoratet om råd. – Aktiviteten medfører at folk blir åpenbart beruset, sier fagansvarlig i kommunen.

Harvey's i Kristiansand

En drikkelek ved Utestedet Harvey's måtte opp til vurdering i Helsedirektoratet.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Poenget er at den som taper må drikke opp. Hvis en person er veldig dårlig i dette spillet, så må han drikke mye, sier fagansvarlig for bevilling i Kristiansand kommune, Kim Henrik Gronert.

Han har henvendt seg til Helsedirektoratet for å spørre om lovligheten av at enkelte av Kristiansands utesteder arrangerer drikkeleken «Beer Pong».

Kim Henrik Gronert

– Hvis en person er veldig dårlig i dette spillet, så må han jo drikke mye, sier fagansvarlig bevilling i Kristiansand kommune, Kim Henrik Gronert.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Vi ser på det som en litt omstridt aktivitet som medfører at folk åpenbart blir beruset. Utestedene må passe på at folk ikke blir for fulle, sier Gronert.

Setter inn ekstra vakthold

På Harvey's i Kristiansand har «Beer Pong» vært en lang tradisjon, og daglig leder Erik Wikstøl sier de opplever spillet som svært populært. Sportsbaren setter inn ekstra vakthold når spillet arrangeres.

Erik Wikstøl

Daglig leder på sportsbaren Harvey's, Erik Wikstøl.

Foto: Liv Welhaven Løchen / NRK

– Det er ingen som får drikke mer enn de skal uansett. Det er veldig variert hva folk putter i koppene, men det vanligste er jo øl, sier Wikstøl.

Han sier at en egen spillvert skal være til stede under spillingen, i tillegg til en ekstra vekter.

Vil ha bort drikkepresset

Utestedet Kick arrangerer også «Beer Pong»-turneringer. Der har de innført en annerledes ordning for at drikkepresset skal bli mindre, sier daglig leder på Kick, Narve Ellefsen.

– Forskjellen er at det er vann i koppene, og ikke øl. Fokuset skal ikke være på drikking, men på ferdigheter i spillet, sier Ellefsen, som sier det er en ekstern arrangør som står for turneringene hos dem.

Kick Scene

Nattklubben Kick er i gang med alkoholfrie «Beer Pong»-turneringer.

Foto: Hans Erik Weiby/NRK Sørlandet

Kim Henrik Gronert sier det er en god måte å kontrollere drikkeinntaket.

– På Kick har det gått fra å være en drikkelek med gutta til å bli en ren konkurranse.

Helsedirektoratet: – Lovlig, men krever kontroll

– I brevet fra Helsedirektoratet konkluderer de med at det ikke er ulovlig, men at det kreves at det er kontroll. Vårt fokus er derfor å passe på at de har kontroll på det. Når de nå velger å tilby drikkeleker, så må de sørge for at de er i stand til å kontrollere det, sier Gronert.

Erlend Bø, fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet

Erlend Bø, fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, skriver til Kristiansand kommune at drikkelekene er lovlig – men kun dersom kontrollen er forsvarlig.

Foto: Daria Zoric / NRK

Helsedirektoratet konkluderer i sitt svar med at drikkeleker er lovlig dersom det utføres på en ansvarlig måte.

Ifølge alkoholloven er det et krav om at bevillingen skal utøves på en forsvarlig måte. Hva som er uforsvarlig må vurderes konkret, skriver Helsedirektoratet.