Det skriver avisen Lindesnes.
21 år gamle Arne Odd Torgersen forsvant fra hjemmet sitt i Holum i Mandal natt til 18. januar 1955. Siden har saken har vært et mysterium.
Forsvinningssaken som fikk stor oppmerksomhet på 50-tallet, kom på nytt i søkelyset da det i september ble gjort et interessant funn på en eiendom sju kilometer fra Torgersens hjem.
Mellom noen steiner og under litt jord, ble det blant annet funnet gummistøvler med påskriften «Made in Norway». De viste seg å inneholde beinrester. I tillegg ble det blant annet funnet ei rifle.
Spørsmålet har vært om dette kan knyttes til den 64 år gamle forsvinningssaken.
Arne Odd Torgersen forsvant en kald og klar natt i januar 1955.
Foto: SCANPIX / NTB scanpixRifle forsvant
Rifla har vært interessant fordi det etter at Torgersen forsvant ble etterlyst en Krag Jørgensen-rifle.
Denne ble meldt stjålet av en familie i Holum, som tidlig ble mistenkt i saken og satt i fengsel. Én av dem var sønnen i huset, som dagen etter forsvinningen skulle møte i retten sammen med Torgersen. Begge var mistenkt for å stå bak et innbrudd.
Én av flere teorier som har versert, er at forsvinningen hadde noe med den forestående rettssaken å gjøre. Det har blitt hevdet at noen ville ha Torgersen til å skrive under på at han alene sto bak innbruddet både han og kameraten var siktet for.
Én annen teori er at noen var redd for at Torgersen skulle røpe ting han visste om folk i bygda og som var viktig å holde skjult i etterkrigstiden.
Arne Odd Torgersen bodde sammen med sin pleiefar i dette huset i Holum i Mandal. Morgenen etter han forsvant, ble det funnet fotspor i snøen nedenfor soveromsvinduet hans i andre etasje.
Foto: Kari Løberg Skår / NRKSkulle være et tilfluktssted
Funnet ble gjort av Kjell Norli på hans eiendom nummer to på Ormestad i Mandal.
Hvordan støvlene med levninger i og rifla havnet nettopp der, har han ingen formening om.
Norli har hatt eiendommen i drøyt ti år, men den har vært i familiens eie helt siden 1942.
– Den ble kjøpt under krigen og skulle være et tilfluktssted dersom det ble et angrep i byen, sier han.
Ifølge Norli ble det satt opp ei meget beskjeden hytte med dør, ett vindu og flatt tak.
Om hytta stod der i 1955 da Torgersen forsvant, er han ikke sikker på.
Rundt 1962, ble det satt opp ei ny hytte som etter hvert ble brent ned i en kontrollert brann. Norli overtok eiendommen i 2008 og bygget nytt.
Funnet av levningene ble gjort få meter unna bygningene som står der i dag.
Norli forteller at han skulle klargjøre jord for å sette poteter da han fant en hodeskalle, som etter undersøkelser viste seg å være flere hundre år gammel.
Gummistøvlene og de andre tingene av nyere dato, fant han på samme sted fire måneder senere. Det ble også funnet en klokke, en penn og ei flaske med kork i voks.
Tomta i 1961 med funnstedet innringet. Hytta som ble satt opp under krigen, er borte. Året etter dette bildet ble tatt, ble det satt opp ei ny hytte.
Foto: FLYFOTO: KARTVERKET/NIBIO/STATENS VEGVESEN / Kari Løberg SkårTomta i 2017 med funnstedet innringet.
Foto: FLYFOTO: KARTVERKET/NIBIO/STATENS VEGVESENTrodde rifla kunne kobles til Torgersen
Siden funnet har Norli vært ganske sikker på at rifla kunne knyttes til Torgersen-saken og at det var en Krag Jørgensen-rifle. Han har selv arvet en slik.
Leder av våpengruppa i Kripos Gøran Dyvesveen sier til avisen Lindesnes at han kan bekrefte at rifla er av dette merket.
– Men den er veldig ødelagt og jeg vet ikke om det går å finne ut noe mer, sier han.
Levningene som ble funnet, er også sendt til undersøkelser.
Kjell Norli skulle sette poteter på stedet han fant levningene.
Foto: Odd Rømteland / NRKNRK oppsummerer forsvinningssaken fra 1955