Behov for hundepark i Kristiansand

Hundeeiere i Kristiansand fortviler over strenge regler for båndtvang og vil nå ha en sentrumsnær hundepark.

Vil ha hundepark

Eva Michelle Jakobsen og hunden Stella leker med ballen. Jakobsen ønsker seg en hundepark.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Kristiansand er eneste storby som ikke tilbyr dette. Det er båndtvang i alle turområder rundt sentrum, og mange hundeeiere savner et sted å kunne slippe bikkja løs.

– Hent pinnen!

Eva Michelle Jakobsen leker med hunden Stella på Egelunden på Grim, like utenfor sentrum. Her er hun ofte, men båndet må hunden alltid ha på. Nå har hun fått med seg flere hundeeiere på å få opprette en hundepark her.

– I de sentrumsnære byområdene er det båndtvang hele året. Det er mange som bor i byen og de går på tur på Odderøya, Baneheia og Ravendalen. Mange slipper løs hunden der likevel, sier Jakobsen til NRK.

Jakobsen har nå fått over tre hundre underskrifter for å etablere en hundepark. Den vil hun gjerne ha på Grim slik at de kan trene dressur.

– Jeg vil trene mer på innkalling av hunden. Derfor ville en hundepark ha vært ypperlig, slik at vi kan øve på det.

Ønsker å være på Egelunden

Eva Michelle Jakobsen har over tre hundre underskrifter på å få en sentrumsnær hundepark.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Hundepark for trening

Jakobsen mener også en hundepark ville ha vært til nytte slik at hundene kan sosialiseres og lære og omgå hverandre og ikke minst kan hundene løpe fritt. Hun forteller at ikke alle greier å gå i skogen, eller har tid til den lange turen med hunden.

Det finnes en hundepark i Kristiansand, men den er flere kilometer utenfor sentrum. Jakobsen mener hundeeiere bør få et tilbud i gangavstand, siden det er båndtvang i alle turområdene rundt byen.

Eneste storby uten hundepark

Kristiansand er eneste storby som ikke har sentrumsnær hundepark, ifølge Norsk Kennel Klub. Medieansvarlig Anne Hofmo Bjølgerud mener den strenge båndtvangen i turområder gjør det viktig for hundeeiere å ha denne muligheten for å slippe bikkja.

– Det er svært viktig med hundepark. Da kan hundene utvikle sitt språk og bli sosialiserte. Hundene trives i slike parker, sier Bjølgerud.

– Hva kan være problemet med en slik hundepark?

– Det er ikke alle hundene som håndterer en situasjon der de løper fritt i en park med andre hunder. Det må hundeeieren være bevisst på. Enkelte kommuner har delt hundeparken inn i to, da med ett område for de små hundene og ett for de store, opplyser Bjølgerud.

Positiv til hundepark

Nærmiljøkonsulent Terje Askildsen i Kristiansand kommune er positiv til en hundepark. Han forteller at de for flere år siden la til rette for dette på Tinnheia, men det ble aldri noe av. Han synes ikke Egelunden på Grim er noe godt forslag.

– På Tinnheia trengs noe inngjerding og noe hogst. Men det har stoppet opp der av en eller annen grunn, forteller Askildsen.

– Så sant det går an å finne ledige arealer. Kom med forslag og ønsker så vurderer vi i hvert tilfelle, sier Askildesen.

Jakobsen har opprettet en facebook-gruppe som allerede har fire hundre medlemmer. Hun mener derfor at Egelunden på Grim ville ha vært et fint sted for de på to og fire bein.