NRK Meny
Normal

Begynte å stelle i stand til halloween i mai

Siden mai måned, har Kristy Kongevold i gjennomsnitt brukt ti timer i uka på å forberede seg til halloween. I kveld fikk folk i nærmiljøet komme på besøk.

Kirkegård halloween

Skumle elementer er på sin plass om det skal bli skummel stemning. Denne gravstøtten var noe av det som var satt opp på en gård på Lista i Vest-Agder i anledning halloween.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Utenfor gården på Lista i Vest-Agder, der amerikanske Kristy Kongevold bor, er det laget en egen gravplass. Ute på jordet er det satt opp forskjellige skrømt, og hvite laken har blitt til spøkelser.

– Det er skrekkelig moro, sier Kirsty Kongevold.

Selv om hun er født og oppvokst i Amerika, har hun til vanlig ikke noe behov for å markere seg som amerikaner. På halloween er det annerledes.

– Dette var noe jeg savnet fra Amerika. Det var derfor jeg begynte med dette.

Kristy Kongevold

Åpent for alle

Det begynte i det små for flere år siden, da hun dekorerte stua og bad noen venninner på besøk. Siden da har halloween-effektene blitt flere, og nå får alle som vil komme og se.

I tillegg til utearealet, er også den gamle låven tatt i bruk. Kristy har en avtale med mannen om at når bobilsesongen er i gang og bilen kan flyttes ut, kan hun overta bygningen og begynne forberedelsene til halloween. Det skjer i april, mai en gang.

Da begynner hun å sette opp vegger til selve labyrinten, som skal inneholde diverse skremselselementer. Den forandres for hvert år, og dette året er den 79 meter lang.

Å lage den og alt det andre har tatt mye tid.

– Det har ofte skjedd at jeg har sagt at jeg bare skal ut en liten tur, og så har jeg vært borte i flere timer. I gjennomsnitt har jeg nok brukt ti timer per uke.

Her kan du se labyrinten til Kristy Kongevolds Helloweenlabyrint.

Bli med inn i halloween-labyrinten på Lista.

– På eget ansvar

Før storinnrykket tirsdag kveld, var Kristy spent og gledet seg. Hun liker å se gleden barna har av dette, men det er ment å være en familiebegivenhet. Hun foretrekker at barn kommer i følge med en voksen.

– Hvis noen skulle bli redde eller det skulle skje noe, er det på eget ansvar, sier Kristy.

Etter at barna har gått hjem, er det åpent for voksne som vil komme alene. Og mannen, han skal snart få låven tilbake.

Kirsty Kongevold

Et ridende skjelett hører med når det er halloween.

Foto: Anne Wirsching / NRK