Bedriftsleder føler seg lurt

Butikkhuset Gla'pris i Lyngdal er en av flere bedrifter som føler seg lurt av firmaet Varemerkeorganisasjonen AS.

Frank Andersen

Frank Andersen i Gla´pris sier han har betalt 11.000 kroner for en registrering som det offentlige tar cirka 3000 kroner for.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

Selskapet Varemerkeorganisasjonen AS tilbyr norske bedrifter hjelp til å fornye registrering av varemerker.

Daglig leder Frank Andersen i Gla'pris betalte fire ganger mer for en slik registrering av et varemerke enn hva det offentlige krever i avgift.

Patentstyret i Norge advarer bedrifter mot å bruke Varemerkeorganisasjonen AS og mistenker at norske selskaper tror at denne organisasjonen representerer Patenstyret, noe som ikke er tilfelle.

NRK har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra Varemerkeorganisasjonen AS i denne saken.

Føler seg lurt

Frank Andersen i Gla´pris er en av mange som har betalt penger til et privat firma som kaller seg Varemerkeorganisasjonen AS.

Firmaet sender ut fakturaer i god tid før en bedrift skal fornye varemerket sitt, og tar opptil fire ganger så høy pris som Patentstyret som er kompetansesenteret alle norske bedrifter må gjennom for å få godkjent varemerket sitt.

– Vi fikk en faktura i posten og det var på tide å fornye vårt varemerke. Fakturaen var fra Varemerkeorganisasjonen på 11.000 kroner. For disse pengene har vi da fått beskyttelse for ett av våre varemerker. Det offentlige tar cirka 3000 kroner for denne jobben, sier Andersen.

Nå føler han seg lurt.

– De skulle ikke hatt lov til å drive eller komme videre med dette uten at det får et etterspill, sier han.

Patentstyret reagerer

– Dette blir som å betale cirka 15.000 kroner i årsavgift på bilen til noen som betaler 3.000 kroner videre til myndighetene.

Det sier avdelingsdirektør Bernt Boldvik i Patentstyret.

Gla'pris i Lyngdal er ikke alene i denne saken.

I løpet av det siste året har over 60 små og store firmaer som NetCom, Coop, og Narvesen betalt inn fornyelse av varemerker gjennom Varemerkeorganisasjonen AS.

Boldvik får daglige henvendelser fra firmaer som føler seg lurt.

– Vi har vært i kontakt med cirka 100 bedrifter og omlag 60 har benyttet seg av tilbudet fra Varemerkeorganisasjonen. Det betyr at de har hatt en omsetning på cirka 800.000 kroner. Og den offentlige avgiften til oss er på cirka 200.000 kroner til sammen, sier han.

Advarer

Nå advarer Patentstyret mot Varemerkeorganisasjonen AS.

– Det er svært alvorlig hvis næringslivet tror at Varemerkeorganisasjonen er en offentlig myndighet eller forveksler de med oss. Det er derfor vi har forsøkt å få kontakt med dem for å få de til å endre informasjonen sin og bli tydeligere. Så lenge de ikke gjør det så opplever vi denne virksomheten som useriøs og vi advarer kundene mot å bruke dette tilbudet, sier Boldvik.

Verken Gla'pris, Patentstyret eller NRK har klart å komme i kontakt med Varemerkeorganisasjonen AS for en kommentar.