Bedre liv med antibiotikakur i veska

Pasienter som må ha langvarig behandling mot infeksjon i kroppen og som normalt sett ville hatt behov for sykehusinnleggelse i flere uker, kan nå behandles hjemme.

Pasienter som har behov for langvarig intravenøs behandling med antibiotika, trenger ikke lenger å bo på sykehuset..
Sørlandet sykehus er først i landet til å tilby behandling hjemme med selvhjelpspumpe.

Simon Wergeland-Yates er én av 25 pasienter som til nå har sagt ja til behandlingsformen som gjør at han slipper å tilbringe flere uker på sykehus.

Simon ble syk etter at han fikk et dypt kutt i kneet. Han fikk en infeksjon som må behandles med antibiotika intravenøst.

– Pasienter med slike infeksjoner må ofte ha antibiotika seks ganger i døgnet. Da blir det bare to, tre timer mellom hver behandling, noe som gjør at det blir vanskelig å være hjemme, sier prosjektleder ved Sørlandet sykehus Kristiansand, Marianne Jacobsen.

Kan behandles hjemme

Sørlandet sykehus Kristiansand skal være det første i landet som benytter seg av behandlingsutstyret som gjør at pasienter som Simon kan få behandling hjemme.

Behandlingen er i belteveska han bærer på. IDer er det en pose med flytende antibiotika og en batteridrevet pumpe som pumper antibiotikumet ut i slangen som går inn i Simons overarm og videre til hjertet. Når dette skal skje, er programmert på forhånd.

Marianne Jakobsen

Prosjektleder ved Sørlandet sykehus Kristiansand, Marianne Jacobsen, mener at pasientene har det bedre når de får være hjemme.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Om noe ikke stemmer med programmeringen, vil det gå en alarm.

– Hvis alarmen går, vil maskinen fortelle hva problemet er. Løser man problemet, fortsetter pumpa av seg selv, sier Jacobsen.

Ifølge henne skyldes en alarm som regel at slangen som går fra belteveska til pasienten, har kommet i klem. Det kan enkelt løses ved å legge væskeposen litt annerledes.

Selv om pasientene slipper å få behandling på sykehus, må de likevel innom Sørlandet sykehus én gang om dagen. Da blir væskeposen fylt opp og batteriet sjekket.

Selvhjelpspumpe

Simon Wergeland-Yates slipper sykehusopphold, men må innom Sørlandet sykehus Kristiansand én gang om dagen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Har spart 280 liggedøgn

Jacobsen så raskt potensial i prosjektet som startet opp i oktober i fjor.

Pasientene som til nå har benyttet utstyret, har vært pasienter ved sykehuset i Kristiansand. Nå vil Jakobsen at pasienter ved andre sykehus også skal få benytte seg av dette utstyret.

At pasientene slipper å tilbringe flere uker på sykehus, er også besparende. På fem måneder har bruk av selvhjelpspumper, spart Sørlandet sykehus Kristiansand for 280 liggedøgn.

Jakobsen er imidlertid mest opptatt av de menneskelige aspektene ved dette. Hun mener det å kunne få behandling hjemme, gir pasientene en bedre hverdag.

Det er Simon enig i.

Han synes ikke det er noe problem å bære rundt på belteveska. Med den kan han gjøre det aller meste. Hadde det ikke vært for kneskaden som gjør det vanskelig å bøye beinet, hadde det til og med vært mulig å ta en tur i kajakken.

Simon

Å få behandling hjemme gir Simon frihet til å gjøre det han vil, men belteveska må være med over alt.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK