– Vi tror det er vanskelig for innbyggere å se at kommunens og fellesskapets midler går til å støtte organisasjoner hvor noen blir diskriminert, sier Anna Charlotte Larsen, leder for FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, Sør (FRI Sør).
I forrige uke kom det frem at hele lovsangteamet på Iveland bedehus slutter i protest mot at den homofile mannen nektes verv i sang og ungdomsarbeid.
Arenaer som er offentlig finansiert bør være et sted som oppleves som tilgjengelig og inkluderende for alle, mener Anna Charlotte Larsen i FRI Sør.
Foto: PrivatLes også:
Applauderer ordfører
Etter hendelsen sa Iveland-ordfører Gro Anita Mykjåland at hun ønsker å se folk kjempe for inkludering. Dette utsagnet støtter Larsen.
– For vår del er det viktig å ha ledere som tør å si at det er dette samfunnet jeg ønsker meg. Hun ser at det er en vanskelig og trist sak, men at hun likevel tør å si at hun ønsker et samfunn som er inkluderende for alle – det applauderer og heier vi på.
Larsen understreker at FRI ikke ønsker å trekke støtten til frivillige eller religiøse organisasjoner, men at offentlig støttede arenaer bør oppleves som inkluderende for alle.
– Jeg skulle gjerne sett at Iveland bedehus og folkene der nå stod fram og sa at alle skal få lov til å være med og delta aktivt, sa Iveland-ordfører Gro Anita Mykjåland til NRK i forrige uke.
Foto: Svein Sundsdal / NRKStiller spørsmål ved finansiering
– Det handler ikke om homofili, men om retten til å hive ut personer som ikke passer inn i en religiøs overbevisning, sier Dag Øistein Endsjø. Han er professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og har fått med seg saken på Iveland.
Dag Øistein Endsjø er professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Oslo.
Foto: Universitetet i OsloIfølge Endsjø er ikke religiøs homofobi i juridisk særklasse, men likestilt med for eksempel religiøs rasisme, både juridisk, menneskerettslig og i henhold til religionsfrihet.
Han legger til at likestillings- og diskrimineringsloven gir trossamfunn rett til å forskjellsbehandle mennesker – dersom de er religiøst begrunnet.
I Iveland har både innbyggere og politikere protestert mot avgjørelsen. Varaordfører Sig Tove Aasen stilte i Fædrelandsvennen spørsmål ved hvorvidt kommunen kan fortsette å støtte bedehusets lag og foreninger økonomisk.
Ifølge Endsjø kan staten kutte støtte religioner som diskriminerer.
– Men da må staten også sluttet å gi til Den norske kirke, fordi de fremdeles tolererer homo- og kvinnediskriminering – selv om det er minoritetssyn.
Varaordfører i Iveland kommune, Sig Tove Aasen, stiller spørsmål ved hvorvidt kommunen skal fortsette å støtte bedehuset med kulturmidler.
Foto: Svein Sundsdal / NRK– Vanskelig sak
Ifølge Margrethe Søbstad i Likestillings- og diskrimineringsombudet, er forskjellsbehandling på grunn av seksuell orientering forbudt, også for trossamfunn. Men forskjellsbehandling er unntaksvis lov, dersom den er religiøst begrunnet, saklig, nødvendig og forholdsmessig.
I hver enkelt sak må retten til tros- og livssynsfrihet og retten til å ikke bli diskriminert på grunn av seksuell orientering da veies opp mot hverandre,
– Da er det vanskelig å vite hvor grensa skal gå uten å gripe for langt inn i de ulike rettighetene, sier Søbstad.