NRK Meny
Normal

Beatles-Paul og Sørlandet

En stor dag for Jonas Alaska. I dag spiller han både for Paul McCartney og på SørlandsScenen.

Video John Alaska i platestudio

VIDEO: Jonas Alaska i platestudio

For tre år siden reiste Jonas Aslaksen fra Åmli til Liverpool for å studere musikk.
Nå er han ferdig ved Liverpool School for Performing Arts (LIPA), skolen som ble dannet av Paul McCartney. Og i dag har han fått løfte om å spille for selveste Sir Paul, fra The Beatles i Liverpool.

Dylan er helten

Det blir stort å møte McCartney, innrømmer ham - men vedgår: Det er Bob Dylan som er det store forbildet. Jonas sier Dylan er årsaken til at han i det hele tatt skriver tekster og lager musikk.

Vanskelig navn

Egentlig heter han Jonas Aslaksen, men det navnet ble altfor vanskelig å uttale i England. Defor valgte han han Alaska som artistnavn.
Nå er 23-åringen i full sving med en musikerkarriere. I september kommer debutplata, men første singel sviver allerede i NRK’s sendinger.

Hjelp av Hell

Vi møtte Jonas Alaska med fullt band i platestudio i Oslo. Her han han spilt inn sammen med kremen av norske topp-musikere fra blant annet gruppa Jaga Jazzist. Jonas har også med seg sin bror Thomas blant koristene.
En annen kjent sørlending, Thom Hell, eller Thomas Helland, spiller, korer og er med som produsent. Og i sommer skal de opptre på flere festivaler sammen. - Det er moro å være med som backingmusiker igjen, sier Thom Hell som spår Jonas en fin fremtid.

Thom Hell

En avslappet Thom Hell gir godlyd i studio som musiker og produsent.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Arendal fredag

Førstkommende fredag kan publikum oppleve Jonas Alaska alene med gitar i bakgården i Arendal. I slutten av juli spiller han med fullt band på Canal Street.
I ettermiddag hører du ham live, med band på SørlandsScenen hos Janne Aateigen. Også i NRK-Sørlandets TV-sending på NRK1 18.40 kan du møte Jonas Alaska i platestudio.

Kristen Hip-Hop

Jan-Erik ”Gino" Mæland er den andre gjesten på SørlandsScenen denne uka.
Han driver plateselskapet G'Bless Records og forteller om utgivelsen ”Et preget Sinn” med Gino & Roger:

- Dette er en hip-hop plate med kristne tekster. Siden hip-hop er musikk som sier ting rett ut, passer denne musikkformen godt for det vi vil formidle. Og da vi lagde video til låten ”Elsket”, opplevde vi enorm respons og passerte 25 000 visninger på YouTube på kort tid, forteller Gino Mæland.


Ærlige tekster

Mæland forteller at de får sterke tilbakemeldinger på låtene sine. Hardbarkede kriminelle sier de har felt tårer for første gang når de har hørt på tekstene på plata.
- Mye av det vi skriver om er selvopplevd, derfor blir tekstene våre veldig ærlige, forteller Jan-Erik ”Gino” Mæland.

Musikksnakkes

Musikkanmelder Øyvind Nyvoll snakker om plata til Gino & Roger på SørlandsScenen
Han mener det kan være problematisk når musikken brukes som et hjelpemiddel for å få fram et budskap. Men samtidig setter han pris på at Gino & Roger forteller om det de har opplevd og at de ønsker mennesker alt godt.
Hør hvor på skalaen fra en til ti Nyvoll plasserer ”Et preget sinn”.

Har du tips om lokale musikktalenter? Send tipset til:

sorlandsscenen@nrk.no

Jan-Erik "Gino" Mæland

Gino Mæland med kristen hip-hop.

Foto: Janne-Aateigen / NRK