NRK Meny
Normal

Fire tyskere havnet i sjøen ved Lista

Fire fiskere havnet i sjøen utenfor Lista onsdag formiddag etter å ha fått motorproblemer. Tre ble reddet av brannvesenet, mens én svømte i land.

Created by InfoDispatcher

Her er tyskerne fløyet til Uenes stadion i Flekkefjord av et Sea King-helikopter fra Sola.

Sea King

Fiskerne ble plukket opp av Flekkefjord brannvesen.

Foto: Flekkefjord Brannvesen

– Vi fikk melding om at en båt med fire tyske turister hadde fått problemer utenfor Jølle på Lista. Det var grov sjø i området og tyskerne skal ha havnet i sjø, forteller redningsleder Johan Mannåker til NRK.

Alt av tilgjengelig mannskaper ble sendt til stedet. Sea King-helikopter fra Sola ble rekvirert og redningsskøyta Ægir ble satt inn i søket. Også ribben til Flekkefjord brannvesen rykket ut til området.

Etter kort tid fikk redningslederen beskjed om at tre personer var plukket opp av sjøen, mens én person hadde klart å svømme til land.

– De tre ble plukket opp av brannbåten til Flekkefjord brannvesenet. Det har gått bra med alle. De sendes uansett til lege for sjekk, forteller Mannåker.

Tøffe værforhold

Redningsskøyta Ægir

Redningsskøyta Ægir bistod i redningsarbeidet.

Foto: Lars Eie / NRK

Redningsskøyta Ægir satte kursen mot stedet med en gang de fikk melding om hendelsen.

– Vi fikk melding om en båt som meldte om problemet ved Varnes fyr. Vi kjørte det vi kunne. Da vi kom frem til stedet, var alle hentet opp fra sjøen, sier skipper på redningsskøyta Ægir Tor Hugo Johansen.

Ifølge Johansen er det til dels tøffe værforhold i området.

– Det er forholdsvis grov sjø med liten kuling og bølger opp til tre-fire meter. Vi hadde noen gode slag opp gjennom, sier han.

– Det er såpass mye vær og sjø at du ikke skal være lenge i vannet før det kan gå veldig galt, sier Johansen.

Flere båter kom raskt til for å hjelpe tyskerne.

Båten har gått ned

Ifølge Mannåker ved Hovedredningssentralen Sola, skal problemene ha oppstått da motoren på utleiebåten stanset omkring 400 meter fra land. Det er snakk om en 21 fots åpen båt.

– Ettersom det var røff sjø tok båten inn mye vann. Den skal nå ha gått ned, forteller Mannåker.

Det er foreløpig uklart om fiskerne hadde på seg redningsvester.

– De ble bedt om å ta på seg vester da de fikk problemer, men jeg er usikker på om de hadde det i båten, sier redningslederen.

20 minutter i sjøen

Mennene lå ifølge politiet i sjøen i omkring 20 minutter før de ble plukket opp.

– De fire ble hentet av et Sea King-helikopter og ble fraktet til Uenes stadion. Alle kom gående ut av helikopteret. De så litt kalde ut, men alt er vel, sier lensmann i Flekkefjord, Asbjørn Skåland.

Lensmann Asbjørn Skåland om båtulykken der 4 tyskere havnet i vannet i grov sjø
Laster kart, vennligst vent...