Båtflyktninger gjenforenes etter 36 år

I 1980 reddet Uglandskipet MS Laurita 164 vietnamesiske flyktninger i Sør-Kinahavet under stor dramatikk. I juni møtes bergingsfolk og flyktninger i Mandal.

Vietnamesiske båtflyktninger, M/S Laurita

Thong Van Ta er en av de som står bakerst på dette bildet.

Faksimile av Sørlandet 1980

Avisene skildret panikken som oppsto da vietnameserne skulle tas om bord i M/S Laurita. To barn i sjuårsalderen druknet.

Foto: Faksimile, trolig fra avisen Sørlandet
Thong Van Ta

Thong Van Ta har tatt initiativ til å samle bergingsfolk fra M/S Laurita og flyktninger.

Foto: Privat

– Det var veldig vanskelige forhold under redningsaksjonen, rapporterte kaptein på MS Laurita. Uglandskipet reddet 164 vietnamesiske båtflyktninger som lå drivende i en 40 fots fiskebåt i høy sjø i Stillehavet.

Flere aviser skrev at det oppsto panikk da flyktningene skulle om bord i det norske skipet. Fem personer falt i sjøen, og to av mannskapene hoppet etter og fikk reddet noen. To barn i sjuårsalderen druknet.

Skal gjenforenes i Mandal

36 år etter den dramatisk hendelsen skal mannskaper og flyktninger møtes i Mandal. Thong Van Ta, som nå bor i Stavanger, er en av initiativtakerne. Han var 21 år da han flyktet. Han sier at en av hensiktene med gjenforeningen, er å hedre mannskapet.

– 62 mennesker har sagt at de kommer til Mandal 10. juni. Da skal vi vise bilder og fortelle hvilke minner vi har fra det som skjedde. Mannskapene er spent på hvordan det er gått med oss. Vi er stolt over at de fleste av oss har klart å etablere oss og bidrar til samfunnet, sier Thong Van Ta.

MS Laurita

MS Laurita.

– Har holdt kontakt

Anne Karin Haraldstad var mannskap på MS Laurita da de oppdaget den overfylte vietnamesiske båten. Hun fotograferte den dramatiske situasjonen da flyktningene skulle reddes opp i Uglandskipet. Haraldstad bor i Mandal og har store forventninger til gjenforeningstreffet.

– Jeg har sterke minner etter den kvelden. Også en annen gang traff vi på flyktninger og reddet da opp noen og sytti mennesker.

Fædrelandsvennen 1. desember 1980

Reportasje i Fædrelandsvennen etter redningsaksjonen.

Foto: Faksimile fra Fædrelandsvennen

Ei jente ble født om bord på Ugland-skipet etter redningsaksjonen. Hun fikk navnet Laura – oppkalt etter skipet.

Anne Karin Haraldstad har holdt kontakt med familien i årene etterpå. De har bl.a. feiret jul sammen.

– Vi har også fulgt hverandre gjennom familiebegivenheter som bryllup og konfirmasjoner, sier Haraldstad.

Vietnamesiske båtflyktninger ved Uglandskipet M/S Laurita, 1980

164 vietnamesiske flyktninger ved siden til Uglandskipet M/S Laurita. Redningsaksjonen var svært dramatisk.

Foto: Anne Karin Haraldstad / Privat

Jobber med flyktninger i dag

– Tenker du noe på sjøfolkene som redder folk opp av Middelhavet i dag?

– De tenker jeg mye på. Jeg føler sterkt med mannskapet. Jeg jobber frivillig i Røde Kors i Mandal og har mye med flyktninger å gjøre. Jeg treffer bl.a. mange syrere som kommer, sier Haraldstad.

Thong Van Ta ser fram til gjenforeningen av mannskaper og båtflyktninger i juni.

– Det er 36 år siden dette skjedde. Vi burde ha arrangert et gjenforeningstreff før, men bedre sent enn aldri. Noen av mannskapet lever ikke lenger, men vi vet at i alle fall 13 av dem kommer til Mandal. Vi ser også fram til å treffe de andre vietnameserne, for vi er spredt rundt i hele Norge.

– Vi er kommet til verdens lykkeligste land, og er veldig takknemlige, sier Thong Van Ta.

Etter fem døgn på havet hadde de gitt opp håpet – gruppen med vietnamesiske familier hadde gjort som tusenvis før dem – begitt seg ut på en risikofylt ferd på havet der sjansen for å overleve var omtrent 50 prosent. Møt to av dem i ” Takk for friheten- en radiodokumentar om en gruppe vitnamesiske båtflyktninger i en altfor liten båt». Det blåste opp til storm og flere skip på den internasjonale skipsleden passerte i de store bølgene.

Hør radiodokumentaren "Takk for friheten".