Båteier: – Av og til kommer det noen galninger som kjører helt vilt

Er du ute på sjøen med en båt som er større enn de fleste andres i sommer? Vis hensyn er den klare beskjeden fra båtfolket på Sørlandet.

Er du ute på sjøen med en båt som er større enn de fleste andres i sommer? Vis hensyn er den klare beskjeden fra båtfolket på Sørlandet.

Folk bør melde ifra til politiet om råkjøring til sjøs.

Det sier politiet i Tvedestrand etter at en stor cabincruiser i høy fart angivelig kjørte inn i flere båter ved Hagefjordbrygga denne uken.

Flere opplevde det som dramatisk, og fortalte til NRK at den store båten kjørte sikksakk mellom småbåter der det også var barn alene i gummibåter.

Skjer stadig vekk

Båtfolket i Tvedestrand synes ikke noe om slik kjøring.

– Jeg synes det er skummelt, og jeg ser mange episoder i løpet av en dag, sier Jan Roger Moland.

Han har selv opplevd en farlig situasjon.

– Da jeg hentet seilbåten tidlig i sommer så skulle jeg innom Hagefjord for å fylle diesel. Det kom en stor båt i høy fart som tok med seg mye sjø, og det holdt på å gå galt. Jeg klarte å stå imot men jeg holdt på å ødelegge foten, forteller han.

Marie Tveiten er en annen båteier som har opplevd uforsiktig kjøring.

– De aller fleste er flinke, men av og til kommer det noen galninger som kjører helt vilt, sier hun.

– Blitt verre med årene

Bjørn Erik og Maren Beathe Olsen slapper av i sin båt ved brygga. De mener det har blitt mer av slik grisekjøring de siste årene.

– Det er fordi det har kommet flere større båter enn det var tidligere, sier Maren Beathe.

– Det vi ser er at mange går i relativt høy hastighet og skyver mye vann. De går ganske nært land, og det skaper unødig slitasje på bryggene og for småbåtene ved stranden, forteller Bjørn Erik.

Han sier videre at de som velger for høy fart ikke tenker på konsekvensene som dette kan gi for andre båtførere.

Politiet vil ha tips

Politibetjent Jostein Langballe ved Tvedestrand lensmannskontor ber alle som kjører båt vise hensyn, spesielt i trange farvann, og viser til at det er fartsgrense omkring i fjorden.

– Den er som regel på fem knop, og det avgjøres normalt med ett forelegg dersom du kjører for fort, sier Langballe.

Han sier videre at dersom du ser noen som råkjører i sommer må du si ifra til Politiet.

– Ja, det synes jeg. Det er ikke dermed sagt at politiet kommer, men vi har politibåter som er interessert i tips, forklarer politibetjenten.

Det er forskjellige fartsgrenser i kommunene, men flere har maks fem knop inntil 50 meter fra land. Her ligger reglene for Tvedestrand kommuner.