– Norgesrekord i avslag

En tredel av de tidligere barnehjemsbarna i Agder har fått avslag om erstatning. Nå føler mange av barnehjemsbarna seg tråkket på.

Øistein Hatlebakk

Pressekontakt Øistein Hatlebakk i Støttegruppa for voksne med frastjålet barndom.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Av de 250 sakene som er behandlet i Agder har 75 tidligere barnehjemsbarn fått avslag på sin søknad om erstatning.

LES: 300 krever erstatning

Det får Støttegruppa for voksne med frastjålet barndom til å reagere.

– Vi ligger alt for høyt. Det er vel norgesrekord i avslag. Jeg synes det er skremmende, sier Øistein Hatlebakk i støttegruppa.

– Alle skulle bli trodd

15 av de 75 personene som ikke har fått erstatning kommer fra Kristiansand. I dag skal bystyret i Kristiansand behandle en vedtektsendring som kan føre til at flere kan få erstatning.

Hatlebakk sier mange av de tidligere barnehjemsbarna som har fått avslag føler seg sveket av kommunen. Årsaken er at de tidligere fikk forsikringer om at kommunen skulle vise raushet og at ingen trengte innhente dokumentasjon i forbindelse med sine saker.

LES: Fikk unnskyldning

– Alle skulle bli trodd. Ingen trengte advokater. De skulle være rause, sier Hatlebakk.

Disse løftene er nå brutt, mener han.

LES: Omfattende omsorgssvikt

Vidar Kleppe

Vidar Kleppe i Demokratene vil endre vedtektene slik at flere får økonomisk oppreisning.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

– Mange føler seg tråkket på og de føler at de ikke er blitt trodd. Tidligere ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland, gjorde en kjempejobb for barnehjemsbarn og fosterbarn i Kristiansand og i Agder og det er skremmende at hans lovnad ikke ble holdt.

Mener vedtektene må endres

Demokratenes Vidar Kleppe sier han vil reise forslag i bystyret om å endre vedtektene for erstatning, slik støttegruppa har gått inn for.

– Jeg synes det er viktig at vi følger opp det støttegruppa kommer med. Derfor kommer jeg med et konkret forslag om å endre vedtektene for den kommunale oppreisningsordninga endres i tråd med ønskene fra støttegruppa, sier Kleppe.