NRK Meny
Normal

Fiskelykke på Groos

300 elever fra barneskoler i Grimstad hadde undervisning på Groos tirsdag formiddag, der de lærte om fisk og sjødyr, tang og tare.

Fiskelykke på Groos

To jenter får se og ta på kjempereker og sagtang under arrangementet 'Livet i sjøen utenfor Grimstad'

Foto: Pål Tegnander / NRK

Lange rekker med bord står stablet opp på gresset med barn myldrende rundt, ivrige etter å ta på, lære mer om og til og med smake på noe av det som ligger på bordene. Fisk og skalldyr, levende og døde ligger som små utstillingsobjekter i gjennomsiktige plastmontre.

Strandkrabber og sukkertare

Fiskelykke på Groos

Mye spennende å hente opp fra bøttene på Groos tirsdag formiddag.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Små barnehender bryter vannflata og griper om en strandkrabbe som forgjeves forsøker å klype det ukjente, i et forsvar mot overmakta.

Sharara Baghali er en av lærerne for dagen. Hun går til daglig i 1. klasse på Dahlske videregående skole, men nå står hun bak et langt bord med en stor bit sukkertare foran seg. Og skal være lærer.

Smakte sukkertare for første gang

Barn kommer bort til henne og får en liten smaksprøve.

– Det er kjempegodt, sier hun. Ikke alle elevene rundt henne virker til å stole helt på akkurat det. Men en og annen tar imot en bit og smaker prøvende.

– Det var ganske godt, mener Johanne Seland Thue og Hanne Aas, nærmest i kor. De har smakt på sukkertare for første gang.

– Noe annet dere har opplevd i dag, som dere gjerne vil snakke om?

Gøy med krabber

– Det var veldig gøy å løfte de store krabbene der borte, forteller Hanne. – Og vi hørte om noen brennmaneter i andre land som kunne bli to meter lange. Og så så vi en liten versjon av en kongekrabbe.

Litt lenger borte henger noen ivrige barnehoder tett sammen over en bøtte. Fingre løper langs bunnen for å hente opp en liten strandkutling. Den spreller i håndflaten.

Overlevering av kunnskap

Fiskelykke på Groos

Sara Korsgaard (t.v.) og Celine Kragseth fortalte elever fra 2. til 5.klasse om torskefisken lyr.

Foto: Pål Tegnander / NRK

To elever fra Dahlske videregående på den andre siden av bordet har fått ansvar for å fortelle barneskoleelevene om lyr. En død fisk ligger i et fat foran dem. Kunnskap om livet langs under havoverflaten overleveres fra 16-17-åringene til de yngre elevene.

– Nå har vi altså 150 førsteklassinger her som har spesialisert seg på hver sin type fisk i et par uker, forteller prosjektleder og lærer på Dahlske videregående skole, Eivind Pedersen.

30-40 forskjellige fiskeslag

– Vi har holdt på med innsamling i over en måned, masse forskjellige fisk fra sjøen utenfor Grimstad. Og så presenteres det her. 30-40 forskjellige fisketyper har vi fått inn. Han er ivrig.

Fiskelykke på Groos

To hender møtes over en liten krabat. Trolig en strandkutling.

Foto: Pål Tegnander / NRK

– Så har vi besøk av 300 barneskoleelever fra barneskoler i Grimstad, som hører små foredrag fra våre førsteklassinger. Og da får de spørre og grave og finne ut nye ting som de ikke visste fra før.

– Det ser ikke ut som det er veldig mange som kjeder seg her?

– Nei, det ser ut som at de har det veldig gøy, og vi hører både fra våre elever, lærerne på barneskolen og elevene der at de setter veldig pris på det opplegget her. De fryder seg.

For femte gang

Det er femte gang Havforskningsinstituttet og Dahlske videregående skole samarbeider om denne formen for praktisk læring om livet i sjøen.

Og på alle de smilende ansiktene på Groos denne formiddagen, kan det virke som at dette ikke blir siste år med tilsvarende opplegg.