Bankpenger kan ha gått til smugling

Vegårshei Sparebank vet fortsatt ikke hvor 5 av de 11,6 millionene som ble lånt bort av den tidligere banksjefen befinner seg.

Vegårshei Sparebank

Vegårshei Sparebank håper at politiet ser viktigheten av at saken blir åpnet igjen.

Foto: Odd Rømteland/NRK

Det er snart tre år siden den tidligere banksjefen i Vegårshei Sparebank ble pågrepet for grove økonomiske misligheter.

Nå ønsker banken å gjenoppta saken da opplysninger om at bankens penger blant annet kan ha blitt brukt til å finansiere et stort smuglerparti med alkohol, tobakk og sigaretter.

– Vi føler det er mange elementer som ikke kom godt frem under rettssaken, både når det gjelder motiv, men også hvor pengene har tatt veien, sier banksjef i Vegårshei Sparebank Jan Birger Stebekk til NRK.

Det var Agderposten som først omtalte saken.

Nær venn av smugler-mistenkt

Den uføretrygdede 66-årige mannen som mottok 11,6 millioner i lån og pengeoverføringer fra eksbanksjefen i Vegårshei Sparebank, er funnet som kontakt på telefonen til en 46-år gammel smuglerdømt mann fra Larvik.

46-åringen ble dømt for å ha solgt og oppbevart flere tusen liter smuglet alkohol og flere hundre tusen sigaretter. Mannen hadde så mange kunder at vinmonopolet i Larvik økte salget med 4,6 prosent etter pågripelsen.

– Jeg vil ikke si hvem som har kommet med informasjonen, men en slik sak får mye oppmerksomhet og vi har fått opplysninger om at pengene fra banken kan ha blitt brukt til smuglervirksomhet, sier Stebekk.

Selv om smuglerligaen holdt til på Østlandet, har Agderposten fått opplyst at den også kan ha forgreninger. Nå ønsker banken å gjenoppta saken da de har fått opplysninger om at pengene kan ha gått til en smuglerliga på Østlandet.

Den heleridømte 66-åringen fra Arendal avviser å ha noe med smuglervirksomheten å gjøre, men kaller 46-åringen en god venn.

Vurderer gjenopptagelse

Politiet forklarer at gjenopptagelsesbegjæringen vil bli vurdert opp mot andre saker som ikke er påbegynt.

Banksjef Stebekk er glad for at det blir vurdert.

– Bare det at de vurderer saken på nytt, betyr at våre opplysninger ikke er hentet fra løse luften, sier han.

Banksjefen understreker viktigheten av at saken blir tatt opp.

– Det er utrolig mye penger som fremdeles ikke er gjort rede for, og som banken antageligvis har tapt. Det er mitt og bankstyrets ansvar at vi gjør vårt ytterste for å få svar på alle spørsmål.