NRK Meny
Normal

Banker må belage seg på store tap

Flere banker må belage seg på store tap etter at Lloyd Kleivenes eiendomskonsern i Grimstad gikk konkurs.

Sparebanken Sør

Sparebanken Sør har lånt ut mest til Primagruppen AS.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

I september i fjor gikk eiendomsinvestoren Lloyd Kleivenes konsern Primagruppen AS, konkurs. Konsernet eier den konkursrammede produksjonsbedriften Norsk Treindustri på Vegårshei og eiendomsselskapet Prima Invest AS, skriver Dagens Næringsliv.

Banker må ta tap

Flere banker har lånt ut betydelige beløp til Lloyd Kleivenes eiendomskonsern.

Sparebanken Sør har lånt ut mest, i alt 225 millioner kroner. Banken har sikkerhet i flere av Kleivenes eiendommer. Noen av disse ligger nå ute for salg. Hvor mye banken taper, kommer an på summen eiendommene blir solgt for.

En av de mindre bankene som rammes, er Evje og Hornnes Sparebank.

– Vi har ikke behandlet regnskapet for 2014 ennå, men vi har tatt høyde for et tap på litt i overkant av seks millioner kroner, sier banksjef i Evje og Hornnes Sparebank Knut Kjetil Møen.

– Vi tåler et slikt tap

Til sammen har Evje og Hornnes Sparebank lånt ut til tolv millioner kroner til to av selskapene eid av Kleivenes. Selv om det er et mindre beløp sammenlignet med lån i andre banker, er det et stort beløp for en mindre bank som Evje og Hornnes Sparebank. De kommer likevel godt ut av det.

– Vi har en god egenkapitalsituasjon som gjør at vi tåler et slikt tap, selv om dette er en situasjon vi ikke ønsker å komme i, sier Møen.

I alt er elleve banker berørt av konkursen i Primagruppen AS.