ID-svindlere raidet boligstrøk

Fire personer har stjålet folks identitet ved å ta seg til rette i flere hundre postkasser i Grimstad. – Ikke spesielt smart, sier politiet.

Postkasser

Ved hjelp av stjålet post skal banden ha misbrukt folks ID. Politiet har hatt en rekke lignende saker på de siktede de siste tre årene.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Pågripelsene skjedde i forrige uke etter lengre tids etterforskning. To personer er varetektsfengslet i fire uker, og to er løslatt mot meldeplikt.

Etterforskningsleder Leif Viken sier til NRK at den yngste er 18 år. Alle er kjenninger av politiet.

Posttyveri

Det er satt opp advarsel i Myråsen i Grimstad.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– De er unge mennesker i alderen 18 til 25 år, og de vanker i samme miljø. De har vært ute for slike tilfeller før for å si det sånn, og enda har de ikke lært. Det er ikke spesielt smart å holde på med slikt over tid, sier Viken.

De fire er siktet for å ha stjålet post og tappet kredittkort for store pengesummer. Det var Grimstad Adressetidende som først omtalte saken.

Leder i Myråsen vel i Grimstad, Finn Cato Andersen om tyverier fra postkasser.

Finn Cato Andersen er velleder i Myråsen i Grimstad.

Politiet: – Har ikke oversikt

Etterforskningslederen sier til NRK at det per dags dato er snakk om rundt 150 postkasser som er robbet.

– Det er ikke utenkelig at vi snakker om 150 postkasser, og mer enn det. Det er nemlig funnet mye post utendørs i de aktuelle områdene uten at det er registrert. Vi har knyttet dem til 50 konkrete postkasser, med påfølgende ID-tyveri i noen av tilfellene. I tillegg har vi en del tilfeller av bedragerier som vi ennå ikke har oversikt over.

Politiet arbeider nå med å innhente informasjon fra transaksjoner som er blitt gjort.

Leif Viken

Etterforskningsleder Leif Viken. Arkivbilde.

Foto: Espen Bierud / NRK

– Det er et stort etterarbeid, og vi prøver å komme til bunns i omfanget av dette. Det kan ha vært flere kort de har misbrukt, og det er ganske mye arbeid å sette det hele sammen, sier Viken.

Naboer: – Skummelt

De fire har stjålet folks identitet og kredittkort, hovedsakelig fra postkasser i Myråsen og i sentrumsnære strøk i Grimstad. Deretter har de overført penger til hverandre, samt handlet i diverse nettbutikker, ifølge etterforskningslederen.

Det er ikke første gang banden har vært i postkasser.

– Vi har hatt en rekke saker på disse fire de siste to-tre årene. Jeg håper folk tar lærdom av dette. Omsider vil tiden innhente dem, og de må stå til rette for hva de har gjort, avslutter Viken.

Leder i Myråsen vel, Finn Cato Andersen, sier nabolaget er bekymret etter postkasse-raidene.

– Det er ikke noe moro, og det er bekymringsfullt fordi det går utover folks privatliv. Det er skummelt når man må begynne å tenke på om man skal låse postkassene igjen. Å handle med kortene våre på den måten er å gå langt over streken, sier han.