NRK Meny
Normal

Ba om åtte års fengsel for amfetamin-smugler

En nederlender risikerer åtte år og seks måneders fengsel for å ha smuglet inn fjorårets største amfetaminbeslag til Sørlandet.

narkotika

CENTIMETER UNNA: Denne lille posten med 69 gram kokain var trolig plassert lett tilgjengelig for å forvirre tollerne om bilen ble stanset. Og det fungerte i første omgang. Like etter gjorde tollvesenet en etterkontroll. Bare 20 centimeter fra det første beslaget skjulte det seg 11,6 kilo amfetamin.

Foto: Tollvesenet

Rettsaken mot 32-åringen gikk i Kristiansand tingrett denne uken. Statsadvokat Jan Tallaksen ba retten dømme mannen til en lang fengselsstraff. Ifølge Tallaksen kvalifiserer innførselen til en fengselsstraff på åtte år og seks måneder.

– Ut fra rettspraksis mener jeg det er et riktig nivå, sier Tallaksen.

narkobeslag

Beslaget av 11,6 kilo amfetamin var det største enkeltbeslaget i Agder politidistrikt i 2013.

Foto: Tollvesenet

Skjulte amfetamin med kokain

Smuglingen skjedde 21. september i fjor da den da 32 år gamle mannen rullet i land fra danskebåten Superspeed 1 i Kristiansand. Tollerne fattet mistanke til nederlenderen som kom kjørende alene i en leiebil.

32-åringen nektet for å ha ulovlig last i bilen, men han oppførte seg noe underlig. Det ble derfor tatt urintest som slo ut på kokain. Tollvesenet valgte å undersøke leiebilen med narkohund.

Det førte til at tollvesenet gjorde beslag av en liten pose med 69 gram kokain. Kokainen var skjult under baksetet i bilen, men den lå lett tilgjengelig for tollerne.

Plantet stoffet

Mannen ble tatt hånd om av politiet, avhørt og varetektsfengslet. Bilen ble deretter kjørt til et leiebilfirma i Kristiansand og skulle fraktes ut av landet. Men under tollernes evalueringsmøte ble det stilt flere spørsmål ved beslaget.

Kunne det ha vært noe mer i bilen?

Video Jan Tallaksen, politiadvokat

Statsadvokat Jan Tallaksen.

Foto: Nyhetsspiller

– Det slo oss at kuréren kunne ha plantet stoffet lett tilgjengelig i bilen i et håp om å slippe unna med et lite beslag hvis han først ble tatt. Dessuten virket plasseringen av stoffet lite profesjonelt fordi stoffet lå så lett tilgjengelig, sa Helge Breilid, kontorsjef ved Tollvesenet i Region Sør til NRK tidligere i år.

Før bilen ble sendt ut av landet ble den tatt tilbake for ny kontroll. Hulrom for hulrom ble saumfart. Det ble benyttet en annen narkotikahund og kontrollen ga resultater.

Like under stedet hvor kokainen ble funnet, skjulte det seg nemlig et narkotikaparti på hele 11,6 kilo amfetamin. Narkotikaen var pakket i avlange «pølser» som var sydd inn i filten langs gulvet i bilen.

Nekter straffskyld

Nederlenderen har hele tiden nektet befatning med amfetaminen. Også i retten fastholdt han sin forklaring om at han kun kjente til kokainen.

– Han hevder han kun har vært kureer for partiet med kokain og at han må ha blitt lurt av oppdragsgiveren, sier Jan Tallaksen til NRK.no.

Politiet har aldri klart å avdekke verken mottakerledd eller bakmenn.

Dommen mot mannen faller i neste uke.