Avviste krav fra barnehjemsbarna

Reaksjonene var sterke blant tidligere barnehjemsbarn da bystyret i Kristiansand sa nei til flere erstatninger.

Et flertall i bystyret avviste i går kveld et forslag som ville gitt erstatning til 15 tidligere barnehjemsbarn som har vært utsatt for overgrep, men som til nå har fått avslag.

Reaksjonen blant mange fremmøtte var sterk. Bente Andersen var en av dem som fikk avslag.

– Det eneste jeg ikke kan bevise er at faktisk hendelsen virkelig skjedde, ellers har jeg alle dokumentasjoner. Men Kristiansand kommune velger å tro overgriperen og ikke meg - og det fortsetter kommunen å stå fast ved, sier en veldig skuffet Bente Andersen.

LES: - ET LØFTEBRUDD

– Dagens ordning er raus

Forslaget som kunne åpnet for at flere som hadde fått avslag, likevel kunne få erstatning, ble reist av Demokratene og Miljøpartiet de Grønne. Men i avstemningen fallt forslaget med 38 mot 15 stemmer.

Trond Blattmann

Trond Blattmann (arkivfoto)

Foto: Lars Helge Rasch / NRK

Arbeiderpartiets gruppeleder Trond Blattmann mener forslaget om vedtektsendring ville bety at alle sakene måtte vært gjennomgått på nytt.

– Vi oppfatter at paragraf 4 i dagens vedtekter er en raus paragraf som legger hovedvekt på den enkelte som har søkt erstatning - og det er godt nok for oss, sier Blattmann, som forstår reaksjonen blant dem saken gjaldt.


–Jeg forstår selvfølgelig de er skuffet hvis de har vært utsatt for ett overgrep og ikke føler seg retfferdig behandlet. Men dette var 15 spesielle saker og det er vanskelig å drive saksbehandling fra bystyrets talerstol, sier Blattmann.

Varsler rettssaker

Øistein Hatlebakk

- En skam, sier Hatlebakk (arkivfoto)

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Øistein Hatlebakk har vært sentral i Støttegruppa for voksne med frastjålet barndom. Han fulgte bystyrets behandling fra tilhørerbenken og trodde nesten ikke dette var mulig.

- Dette var grusomt. Jeg er helt på gråten. Det er en skam at de ikke går inn for å gi disse erstatning, sier Hatlebakk.

Hatlebakk sier han tror resultatet av bystyrets avslag blir en rekke rettsaker. Men problemet blir å skaffe penger til rettsbehandlingen.

– Jeg håper det er noen rike folk i Kristiansand som vil stille opp å hjelpe. Det kan bli fem, ti - opptil 15 rettssaker. Da kommer navnet på sognepresten fram og navnet på ansatte i barnevern og fosterhjem. Mange av disse er døde og det er barna deres som må lide. Det er grusomt for oss, men det kan bli resultatet i avisene, sier Hatlebakk.

– Orker ikke mer

Bente Andersen går ikke videre med sin sak.

– Jeg orker ikke mer. Da jeg fikk mitt første avslag så var det som et nytt stort overgrep å ikke bli trodd. Da jeg etter å skaffet all dokumentasjon fikk andre avslag - var det atter et nytt overgrep. Jeg klarer ikke mer for da blir det min undergang, sier hun.