Hopp til innhold

Avslører ulovlig hummerfiske

Politiet er i gang med historiens største hummeraksjon. I løpet av første døgn er det gjort store beslag.

Hummer

Politibetjent Tor-Erik Åsbu med et eksemplar av fangsten fra hummeraksjonen i Agder politidistrikt.

Foto: Selås, Torvild / SCANPIX

Politiets storaksjon mot ulovlig hummerfiske har etter kun et døgn resultert i minst 176 beslag og 145 lovbrudd er anmeldt.

– Vi ser svært alvorlig på dette. Det dreier seg om alvorlig miljøkriminalitet, sier politioverbetjent Thomas Lauritzen i Økokrim.

Aksjonen startet onsdag, og 60 kontrollører og 24 båter har vært i aksjon i ni politidistrikter fra Østfold til Rogaland. Formålet med storaksjonen er å redde hummerbestanden ved å bekjempe ulovlig fiske.

Får høye bøter

Ifølge politiadvokat Tarjei Istad i Økokrim blir fiske av rognehummer og fiske i fredningsområder for hummer slått spesielt hardt ned på.

Den som tas for ulovlig fiske, risikerer bøter på mer enn 20 000 kroner, avhengig av alvorlighetsgrad. Ved spesielt grove tilfeller kan også delverdier av lovbryterens båt bli inndratt.

Tre ulovlige måneder

Om sommeren øker det illegale fisket, samtidig som hummeren er på sitt mest sårbare fordi den forplanter seg. Hummeren er også lettere å fange om sommeren fordi den da er på vandring på grunt vann.

Det lovlige hummerfisket starter først 1. oktober.

I fjor resulterte sommeraksjonen i 231 anmeldelser. Økokrim planlegger flere kontroller utover sommeren. Også Naturvernforbundet engasjerer seg for å få slutt på den ulovlige hummerfangsten. Via en nettside kan publikum melde fra om ulovlige redskaper eller svart hummeromsetning.