Avslører ukjent krigshistorie

En ny bok om Aust-Agder under andre verdenskrig avslører historier om nordmenns motstand og støtte til okkupantene, og viser mange hittil upubliserte bilder.

Tyske soldater, Arendal

Tyske soldater marsjerer opp Havnegata i Arendal under andre verdenskrig.

Foto: Friluftsforlaget

Forfatterne Johan Christian Frøstrup og Bjørn Davidsen i Friluftsforlaget har brukt flere år på et omfattende gravearbeid som skal gi et fyldigere bilde av krigsårene i fylket.

Mye å ta av

Boka er i storformat og har over 500 sider fullspekka med detaljer og historier fra krigsårene i Aust-Agder, og det har vært nok å ta av sier, Frøstrup.

Boka "Aust-Agder under okkupasjonen"

Boka "Aust-Agder under okkupasjonen" er på over 500 sider.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Det var enorme mengder informasjon og så mange arkiver å forsyne seg i at vi måtte avgrense det til glimt fra ulike steder og områder.

Boka omhandler alt fra de første forberedelser til krig her hjemme, hendelsene i april 1940, motstandskampen, avisfronten, nådeløse austegder og frigjøringen sett fra Sørlandet.

Vaktoppdrag, Marivold, andre verdenskrig

Vaktoppdrag på Marivold i Grimstad sommeren 1945

Foto: Erling Næsbu

Nådeløse austegder

Et av kapitlene som nok kommer til å vekke oppsikt handler om nådeløse austegder. Her har forfatteren tatt for seg en rekke personer med tilknytning til Aust-Agder.

–Vi har navngitt en del personer som ble dømt for drap, mishandling, vold og angiveri. Disse fikk de lengste straffene i rettsoppgjøret, og vi har ikke holdt noe tilbake hverken rundt handlingene eller identifisering av disse, sier forfatteren.

Johan Christian Frøstrup

Johan Christian Frøstrup har skrevet kapitelet om nådeløse austegder.

Foto: Friluftsforlaget

Han forteller at de nådeløse personene som omtales kom fra helt ulike sammenhenger og yrker.

– Å dykke ned i disse historiene har vært overraskende og grusom lesning. Å se hvordan de kunne behandle serbiske og kroatiske fanger i fangeleirene og på Arkivet i Kristiansand, der mye av mishandlingen foregikk, sier Frøstrup.

Ola Wehus

Torturisten, Ole Wehus ble dømt til døden etter krigen.

Foto: Friluftsforlaget

Én av de verste var torturisten, Ole Wehus som etter krigen ble dømt til døden for sine ugjerninger. Wehus deltok aktivt i forhør og brukte systematisk tortur på nordmenn på Arkivet.

Avisfronten i Aust-Agder

Forfatter Bjørn Davidsen har sett nærmere på hvordan de ti avisene i fylket håndterte okkupasjonen, og har funnet oppsiktsvekkende ting rundt en av de største, Agderposten.

– Journalistene i Agderposten var i utgangspunktet kritiske til okkupantene, men avisens eier Christian Stray gjorde den etter hvert til et propagandablad for nazistene.

Bjørn Davidsen, forfatter

Forfatter Bjørn Davidsen har avdekket av Agderposten under andre verdenskrig ble et talerør for okkupantene.

Foto: Friluftsforlaget

Han viser bl.a. til avisens ekstrautgave, søndag 1. februar 1942, da Quisling ble innsatt som «statsminister», den såkalte Statsakten.

– Dette var en totalt ukritisk gjengivelse av hendelsen, regissert av nazistyrte NTB, og det må ha vært penger som fikk venstremannen Stray til å gå med på dette, mener Davidsen.

Urheia festning i Risør med tysk soldat

Mange av bildene i boka har ikke tidligere har stått på trykk. Her tyske soldater ved Urheia festning i Risør.

Foto: Friluftsforlaget