NRK Meny
Normal

Fædrelandsvennens presse kan bli spiker

Det er fortsatt uklart hva som vil skje med trykkeripressa til Fædrelandsvennen. Hvis ingen vil kjøpe den, kan den ende opp som metallskrap.

Trykkeriet Fædrelandsvennen

Schibsted Trykk forsøker nå å selge den gamle avispressa til Fædrelandsvennen.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Etter at Schibsted-konsernet vedtok å legge ned trykkeriet på Fiskåtangen i Kristiansand og trykke avisen i Stavanger, har avispressa stått for salg.

I verste fall kan maskinene bli skrapjern, men administrerende direktør i Schibsted Trykk, Harald Jacobsen, håper fortsatt på en kjøper.

Harald Jacobsen

Harald Jacobsen i Schibsted Trykk håper noen vil kjøpe den gamle avispressa til Fædrelandsvennen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Vi har solgt en del av det andre utstyret, men pressa er fortsatt for salg. Vi har et par interessenter som tar en beslutning i løpet av relativt kort tid om de vil kjøpe pressa eller ikke, sier han.

Ikke nedslitt

Det er investert mye penger i avistrykkeriet på Fiskåtangen.

I nyverdi er det brukt flere titalls millioner kroner, og pressa er ikke nedslitt.

– Nei, den er relativt ny og den kan brukes i mange år fremover, sier Jacobsen.

Mange gamle presser til salgs

Men i bransjen blir det opplyst at markedet oversvømmes av brukte avistrykkepresser i en tid med fallende interesse for avislesing på papir.

– Papiropplag går ned over hele Europa og digital lesning øker kraftig. Så det er ingen overraskelse at denne utviklingen skjer, sier han.

Og uten salg kan Fædrelandsvennens gamle avispresse ende som skrapmetall.

– Det er mulig, ja. Vi har i alle fall ikke behov for den lenger. Hva vi gjør med den hvis vi ikke får solgt den, får vi komme tilbake til, sier Jacobsen.